Arxiu de la categoria: General 2007

Benestar i consum

A Vic, aquesta setmana, parlen de la societat de consum.  Quant de temps pot durar, el ritme consumista que portem? Què podem fer per mantenir un cert benestar i conservar a la vegada els recursos que tenim? Respostes, o més preguntes, a Vic.
(Copio la noticia de vilaweb.cat, pels que hi estiguin interessats)
El model de consum de la societat occidental es debat a Vic
Serà a la segona sessió de les jornades ‘El futur passa pel decreixement?’
Aquest divendres 25 de maig a les 8 del vespre al Museu de l’Art de la Pell, a Vic, tindrà lloc una nova sessió de les jornades ‘El futur passa pel decreixement?’. En concret aquesta sessió girarà entorn del model de consum de la societat occidental i constarà d’una part teòrica en format xerrada, a càrrec del professor de sociologia Joaquim Sempere, i una part més pràctica que consistirà en com fer servir el cap a l’hora de comprar, a càrrec de Marta Fonolleda de l’Escola del Consum de Catalunya.
La xerrada de Joaquim Sempere tractarà sobre els temes següents: Canviar el sistema de necessitats i redefinir les nocions de riquesa i benestar. L’imperatiu de reduir l’impacte ecològic de les activitats humanes requereix un canvi del sistema de necessitats humanes. Cal acontentar-se amb menys recursos (fins i tot després d’haver millorat en eco-eficència), i això vol dir fer esforços perquè tothom pugui accedir als mínims necessaris i alhora redefinir les nocions de riquesa i benestar.
Aquestes jornades les organitzen el Grup de Defensa del Ter, l’Assemblea Jove de Vic i el Fòrum de Debats.

El mes de maig

L’exposicio sobre els cartells de la guerra civil espanyola va ser a Gardanne durant quinze dies, hi van passar set grups de joves amb l’escola i algunes persones molt interessades pel tema. Si l’exposicio us interessa, la tenim a disposicio per posar-la on ens proposeu.

El dissabte 13 de maig el Cercle tenia una parada a Vitrolles, a la Festa d’Europa, i el diumenge una altra al Palau Longchamp. Hi teniem informacio sobre els Països Catalans (llengua, història, tradicions), sobre Gaudi i el modernisme, sobre llocs interessants a visitar, i també llibres i CDs.

El proper dissabte, 26 de maig, la Solange Cariou ens parlarà de Ramon Llull a les 4 de la tarda, a la Cité des Associations de Marsella. No us ho perdeu, Llull sembla dificil d’entendre però la Solange aconsegueix presentar la seva filosofia en una horeta de manera que tots l’entenguem!

I ja podeu anar apuntant una data: el 24 de juny tenim la sortida d’estiu amb tots els socis, aquest any anirem a Nyons… ja està tot a punt!

I continuem…

La setmana de Sant Jordi, n’hi haurà per a tots els gustos!

El dilluns (sant Jordi), inaugurem dues exposicions a Gardanne, una sobre Gaudi i l’altra sobre els millors cartells catalans de la guerra civil. La podeu veure durant dues setmanes, a les tardes, a la sala Bontemps.

Dimarts, la Michèle Juan presentarà el seu llibre Tres de mayo a la llibreria Païdos de Marsella. I dimecres, dijous i divendres hi haurà documentals sobre l’art català a la mateixa llibreria.

Setmana catalana d’Aubagne

Com que diuen que les imatges valen més que mil paraules, penjo unes quantes imatges d’aquesta setmaneta catalana provençal…

L’exposicio d’en Xavier Moreno, molt vistosa…

La conferència sobre Gaudi, amb algunes de les fotos dels seus edificis de fons, va omplir la sala a vessar.

En Philippe Cariou va explicar en Patufet, entre altres contes… el pet del final va tenir molt èxit!

La Maria Laffitte i en Joan Miró, un viatge en el temps a través de la musica.

I vam acabar amb en Lluís-Anton Baulenas i en Pere Verdaguer, que van parlar de com escriuen, per què, perquè ho fan en català…

 

Tot plegat, una setmana ben variada i interessant… i molt ben acollits per la gent de la mediateca: l’ambient va ser caluros tot i la pluja d’alguns dies!

A l’abril, ens posem a mil

Ja arriba el mes d’abril, i amb la primavera, la bogeria d’activitats!

Comencem fort, el dia 6, amb la inauguracio de la setmana catalana d’Aubagne. A les 6 hi ha la conferència de la Marga Buffard sobre Gaudi, à ne pas rater! En sap un niu.

I l’exposicio d’en Xavier Moreno tampoc és per deixar-la perdre, les seves pintures sobre plexiglàs fan jocs de colors amb la llum que entra a la sala…

Anem a muntar les exposicions el dijous 5 al mati, si algu no sap què fer i s’anima, totes les mans seran benvingudes 😉

En Xavier Moreno demostrarà si té el do de la ubiqüitat, perquè al mati ve a muntar i a la tarda inaugura una altra exposicio a Millau… ànims i gasolina!

I si us agraden les corals, el dia 8 n’hi ha una de catalana, la coral Pau Casals de Pallejà, que canta a l’església de La Couronne, a les 6 de la tarda. El dissabte estaran voltant per Marsella, si mai veieu una colla moooolt gran que parla català, seran ells! El Cercle ofereix un premi a qui els reconegui i aconsegueixi tres fotos de carnet del grup!

I per la primera setmana, ja està bé… ritme gairebé provençal!

Lluís-Anton Baulenas

Avui parlen d’en Lluís-Anton Baulenas a vilaweb. Acaba de publicar una altra novel.la, copio el resum de l’article perquè veieu què n’expliquen. 

El 14 d’abril serà amb nosaltres a Aubagne, a la setmana catalana, per parlar de literatura amb en Pere Verdaguer. Els que us esteu per la Provença, aprofiteu l’ocasio per llegir o rellegir alguna de les seves novel.les, que aquest dia estarà a la nostra disposicio i serà el moment de poder-li fer totes les preguntes o comentaris que vulgueu.

Lluís-Anton Baulenas publica nova novel·la, ‘Àrea de servei’ (Destino)

Lluís-Anton Baulenas acaba de publicar ‘Àrea de servei’ (Destino), una història que s’allunya de la novel·la històrica i se centra en la societat contemporània, en concret s’esdevé els darrers tres mesos de l’any 1999. La protagonista, Anna Gudallol, té trenta-un anys i les seves decisions sempre són imprevisibles. ‘Viu en una contradicció contínua, com molts joves en la societat actual, i utilitza les relacions sentimentals com a sedant per evitar enfrontar-se amb la vida’.

Anem posant-nos al dia

Avui, 5 de març, publiquem el primer article d’aquest bloc. Ja era hora, després de tant parlar-ne!

Abans de res, donem la benvinguda a la Julia, la sòcia més jove del cercle, que va néixer per Sant Valenti! Es igual que el seu pare (segons ell), el que podem assegurar és que dorm tan bé com ell, almenys en una cosa segur que s’assemblen Clucar l'ull

I ara que tots la coneixeu, anem per feina! Què podrà fer la Julia aquesta setmana? Doncs menjar i dormir, que és el que li toca. Els altres, que també mengem i dormim, tenim la possibilitat de fer més coses: fins al 14 d’aquest mes, podem veure, encara, les dues exposicions instal.lades al centre cultural Georges Sand de Vitrolles: Gaudi i la seva obra, i també Republica!Cartells i cartellistes 1931/36.

Dissabte 10, a les 4 de la tarda, projectarem el video 150 anys de la tenora a la Cité des Associations, a la Canebière.

I ens anem preparant per al mes d’abril, que serà ple d’activitats: setmana catalana a Aubagne, exposicio dels artistes del Cercle a Marsella, sant Jordi a Ais de Provença… ja anirem publicant les coses a mida que vagin arribant.

Cercle Català de Marsella

Mentre esperem la pàgina web del Cercle (que trigarà una mica, al pas que anem), comencem a editar un bloc, almenys si voleu seguir l’activitat i el dia a dia de l’associació trobareu pistes, fotos i potser algun video i tot, si hi ha sort!

Aquesta setmana, la gran novetat va arribar dimecres, dia de Sant Valentí, que va ser quan la Júlia, la filla d’en Doume i l’Anna, va decidir que era el moment de treure el cap! Aviat hi haurà una foto seva, encara no n’hem aconseguida cap… és que entre els periodistes, paparazzis… no hi ha manera d’arribar-hi!