Arxiu de la categoria: Noticiari 2016

Octubre / Desembre 2.016 – Butlletí informatiu setembre 2.016

octubre   novembre   desembre   2.016

Septembre est arrivé….

Parées des couleurs du drapeau catalan, les rues des villes de Catalogne Sud et Perpignan en Catalogne nord ont vu défiler une multitude pour défendre l’identité catalane.
Le 10 septembre : c’est le non des catalans du Nord à l’Occitanie.
Le 11 septembre : c’est le oui des catalans du sud à l’indépendance.
Restons attentif à l’écho auprès des politiques de ces manifestations pacifiques visant à faire connaitre les aspirations catalanes.
Des 2 côtés des Pyrénées le combat est rude mais les combattants sont pugnaces et déterminés.
imagen4

Ha arribat setembre …

Guarnits amb els colors de la senyera, els carrers de les ciutats de Catalunya Sud i de Perpinyà a la Catalunya nord han vist desfilar una multitud en defensa de la identitat catalana.
El 10 de setembre és el no dels catalans del Nord a Occitània.
L’11 de setembre és el sí dels catalans del Sud a la independència.imagen2
Cal que continuem amatents al ressò que aquestes manifestacions pacífiques que pretenen fer conèixer les aspiracions catalanes puguin tenir entre els polítics.
Tant d’un costat com de l’altre dels Pirineus el combat és rude però els combatents són pugnaços i estan determinats.

Martine C.


Ramon Llull (1232 – 1316) est une figure majeure de la culture catalane. Poète et théologien, missionnaire, écrivain infatigable, mystique, polyglotte, dévote, Llull est un personnage polyédrique, difficile à saisir et, de ce fait, fascinant.
Dans le cadre de l’Any Llull l’université Aix/Marseille lui consacre une semaine qui est réalisée par l’Institut Ramon Llull.

Lundi 10 octobre 2016 à 16h30.
– Conférence : Ainsi parlait Raymond Llulle.
Commémoration 700e anniversaire de la mort de Raymond Llulle. Francesc Tous, professeur à l’Universitat de Barcelona.
– Récital : El verger de l’amat.
Adaptation du “Llibre d’Amic e Amat” de Ramon Llull, par Teresa Roig G.
Interprétée par l’actrice Montse Germán et le musicien Ferran Pisà.

Aix Marseille-Université, UFR ALLSH,
Campus Aix, Amphithéatre 5
29 Avenue Robert Schuman
13621 Aix-en-Provence

– Exposition interactive du 10 au 14 octobre sur Ramon Llull à la BU Lettres d’Aix

Renseignements: 06 85 15 09 25

 

M A R S E L L A

 

PROGRAMME – PROGRAMAPROGRAMMEPROGRAMA

Castagnade: Dimanche 6 novembre – Salle Max Dormoy – 15h30
Assemblée Générale 2017: 28 janvier – Salle Artémis – Maison des Associations: 15h à 17h Assemblée Générale – 17h 18h Gâteaux des rois
Exposition: du 30 janvier au 4 février – Vernissage le 31 janvier – Représentation d’un groupe de théâtre de Gérone le 4 février à 15h (textes en catalan).

 

 

LA SOLUCIÓ DE L’IL·LÚS

La democràcia sols
funciona sense trampes
en els pobles on abans
de votar-la i engegar-la
ja l’exercien, de fet,
per costum i per criança.

I per això no reïx
a l’Espanya retardada
on encara lleven fruit
caciquismes, tupinades,
capellanies i feus,
rebrots d’antigues usances.

¿Com pot Catalunya entrar
en la mateixa fornada
si ella, només per raons
-val a dir-ho- geogràfiques
supera cívicament
el míser estat d’Espanya?

Que ens deixin, doncs, anar sols
i podrem, amb temps i palla,
ensenyar-los com se fa
una vera democràcia.

Llavors, i només llavors,
encetarem el diàleg
per arribar a ser germans
però cadascun a casa!

Joan Oliver (Pere Quart)
1899-1986

JO SÓC CATALÀ

Nosaltres, respectem….
Totes les llengües,
Totes les cultures,
Totes les races,
Però, estem orgullosos de ser catalans.

Marc SABATES
83870—Signes


El setembre,
o asseca les fonts
o s’emporta els ponts


Des de Catalunya també ens podeu ajudar
Envieu els vostres donatius al Cercle Català:
IBAN: FR76 1027 8089 7100 0204 1460 196
Codi B.I.C./SWIFT: CMCIFR24

* * * * *

Per economia per les arques del Cercle,
per ecologia del planeta Terra.
Voleu rebre el butlletí per mail?
Feu-nos-ho saber
fent clic aquí!

* * * * *

Per trobar-nos:
cercle-catala-marsella.flog.cat
prouvènço-informations


 

La Catalunya del Nord ha començat avui el curs 2016-2017 amb rècord d’alumnes matriculats en escoles immersives en català. Per primera vegada, els set centres de la Bressola han superat el miler d’estudiants: 1.024, és a dir, 46 més que l’any passat. Malgrat això, 75 nens han quedat fora per manca de places. Per la seva part, la xarxa Arrels ha obert una nova aula al col·legi del barri del Vernet de Perpinyà i ja suma un total de 284 alumnes. A aquests, cal sumar-hi els prop de 3.000 que hi ha escolaritzats en el sistema bilingüe. En l’actualitat, el 25% de l’alumnat de la Catalunya del Nord rep alguna mena d’ensenyament en català, bé sigui a través del model d’immersió, el bilingüe o de classes d’iniciació a la llengua, segons dades de l’associació APLEC.

El model d’immersió lingüística a la Catalunya del Nord es concentra en els dos col·legis públics Arrels, a Perpinyà, i en els set centres concertats de la Bressola. En tots els casos, aquest curs ha crescut el nombre d’alumnes matriculats i la demanda ha tornat a superar l’oferta.

La directora de la xarxa La Bressola, Eva Bertrana, es mostra satisfeta pel més del miler d’alumnes inscrits aquest curs a les seves escoles. Alhora, però, no amaga un sentiment agredolç per haver hagut de deixar fora de les aules a 75 nens. Un fet que es repeteix any rere any per falta d’espai. ‘Ens fa molt mal haver de refusar futurs catalanoparlants’, expressa.

La Catalogne Nord a commencé l’année scolaire 2016 – 2017 en battant le record du nombre d’élèves inscrits dans les écoles à immersion linguistique en catalan. Pour la première fois les sept centres de la Bressola ont dépassé les mille élèves : 1024 c’est-à-dire 46 de plus que l’an dernier. A noter que 75 inscriptions  ont du être refusées par manque de place. De son côté le réseau ARRELS a ouvert des  nouvelles classe à l’école du quartier du Vernet à Perpignan, elles totalisent  284 élèves. A ce jour ce sont près de 3000 élèves qui sont scolarisés dans le système bilingue. Environ 25% des élèves de Catalogne Nord reçoit un enseignement en catalan, soit dans le cadre du modèle d’immersion bilingue ou dans des classes d’initiation à la langue (données fournies par l’association APLEC).

Le modèle d’immersion linguistique en Catalogne Nord se concentre au sein des deux collèges publics ARRELS, à Perpignan et dans les sept centres de la Bressola. A noter que la demande a dépassé l’offre.

La directrice du réseau la Bressola Eva Bertrana déplore le fait d’avoir du refuser l’inscription à 75 élèves par manque de place et demande la collaboration des autorités françaises et catalanes pour l’aider à absorber la demande croissante. Elle précise également qu’elle est en négociations avec plusieurs municipalités pour l’ouverture de nouvelles classes.

Source : VilaWeb

 

L’identité catalane au nord est lente, tranquille, somnolente, mais en dessous, dans les profondeurs, un substrat continue d’exister. Et ce substrat, parfois, bouge. Le 10 septembre pour la première fois dans l’histoire de la Catalogne Nord les drapeaux indépendantistes catalans flottaient aux côtés des «senyeres» au cours d’une manifestation réellement nord-catalane et quelques heures avant la concentration indépendantiste de Barcelone, Lleida, Tarragone, Berga et Salt. Personne ne paraissait offensé. Et rien que cela constitue, en quelque sorte, un miracle.

Perpignan a vécu une manifestation, pour la défense de la catalanité, la plus importante jamais vue. Dix mille personnes dans la rue indignées, en catalan et en français sont venus dire “Oui au Pays Catalan” dans le nom de la région baptisée pour l’instant “Occitanie-Pyrénées-Méditerranée”

La identitat catalana, al nord, és lenta, quieta, somnolent, però a sota, en les profunditats, continua existint un substrat. I aquest substrat, a vegades, es mou. Ahir, 10 de setembre, per primera vegada en la història de Catalunya Nord, les estelades voleiaven al costat de les senyeres en una manifestació genuïnament nord-catalana unes hores abans de la concentració independentista de Barcelona, Lleida, Tarragona, Berga i Salt i ningú no semblava ofendre-se’n. Això sol és una mena de miracle.

Perpinyà ha viscut la manifestació per la defensa de la catalanitat més important que s’hagi vist mai a la ciutat. Deu mil persones indignades al carrer, en català i en francès, amb la voluntat de fer sentir el « Oui au Pays Catalan » en el nom de la regió, batejada de moment « Occitanie-Pyrénées-Méditerrannée ».

 

Venez nous rejoindre !

Des cours de catalan sont dispensés pendant la période scolaire tous les mardis à la maison des associations de 14h à 15h30. Nous envisageons d’ouvrir un deuxième cours si nous avons un minimum de 6 élèves.

Le prix des cours pour l’année scolaire est de 100€ plus la cotisation annuelle de 25€.

Renseignements : 06 85 15 09 25 ou 06 11 81 84 63

Sumeu-vos al nostre grup !

Cada dimarts de 14h a 15h30 té lloc un curs de català a la Maison des Associations. Existeix la possibilitat d’obrir un segon grup en un horari diferent si arribem a un mínim de 6 alumnes.

El preu dels cursos per l’any escolar és de 100€ més la cotització anual de 25€.

Per a més informació : 06 85 15 09 25 o 06 11 81 84 63.

Abril / Juny 2.016 – PORTADA

abril   maig   juny   2.016

SUMARI

La vida del Cercle Català                                                                                                
La vie du Cercle Catalan                                                                                                 
Qui sont les “vigatanes”?                                                                                                
Què són les vigatanes?                                                                                  Martine (source Internet).
De Carlemany a Puigdemont                                                                                                
De Charlemagne à Puigdemont                                                                                                

S U P L E M E N T

RETALLS D’HISTÒRIA (1933-1953), Març 1.951 – La vaga dels tramvies de Barcelona.                                                                                                                                   Francesc Panyella i Farreras.

 

Sant Joan i Sant Pere, adéu primavera

 

ENCARA EL TRAM
                                A D. Carles

Noia del tram, tens l’esguard en el llibre,
i el full s’irisa
                en veure’s cobejat.
I el cobrador s’intriga si giraràs el full:
sols per veure’t els ulls!
Que les cames se’t veuen
                        i la mitja és ben fina;
                        i tot el tram ets tu.
Però els ulls no se’t veuen.
I la teva mà és clara
que fa rosa el teu cos de tafetà vermell,
        i el teu mocadoret ha tornat de bugada.
Però els ulls no els sabem!
I si jo ara baixés? -Mai no et sabria els ulls…
    Té, ara, ja he baixat!

JOAN SALVAT PAPASSEIT
(1894-1924)


Le cercle catalan de Marseille enfin visible !
Combien de fois nous avons déploré notre manque de visibilité sur les stands! Cette fois c’est fait, nous avons notre oriflamme symbole de notre ralliement à la Catalogne.

El cercle català de Marsella per fi es fa veure !
Quantes vegades no hem deplorat la nostra manca de visibilitat en els estands ! Aquesta vegada, ara sí, tenim la nostra oriflama, símbol del nostre vincle amb Catalunya.

p1-2Nous envisageons d’ouvrir un deuxième cours de catalan un soir de la semaine à 18h pour permettre aux personnes qui travaillent de venir nous rejoindre.
Ce deuxième groupe ne pourra être ouvert qu’avec 6 participants. Venez nous rejoindre!

P1-1w

Appel à tous : Fête Catalane
Nous envisageons d’organiser à la cité des associations une semaine catalane pour faire connaitre la culture catalane sous tous ses aspects: costumes, cuisine, musique, sport….
Nous avons besoin de vos idées, de matériels et de votre présence pour une animation réussie.
Vous pouvez vous adresser à Martine: 06 85 15 09 25 ou Danielle: 06 11 81 84 63.
Un grand merci pour votre collaboration de la part des organisateurs.
 
Crida a tots: Festa catalana
Tenim la voluntat d’organitzar a la «Cité des Associations» una setmana catalana per fer conèixer la cultura catalana en tots els seus aspectes : tradicions, cuina, música, esport…
Ens calen les vostres idees, els vostres materials i la vostra presència perquè l’animació sigui un èxit.
Podeu adreçar-vos a la Martine 06 85 15 09 25 o a la Danielle : 06 11 81 84 63.
Des de l’organització us agraïm sincerament la vostra col·laboració.

Abril / Juny 2.016 – Notícies i Calendari

 

La vida del Cercle Català

Foto P2-1w

Com cada any, s’ha celebrat la Diada de Sant Jordi durant la setmana del 23 d’abril a la llibreria de la Touriale. Una selecció de 5 llibres ha estat presentada al públic. El Cercle Català ha obsequiat cada comprador amb una rosa vermella.

La vie du Cercle Catalan

Foto P2-4w

La Saint Jordi a été fêté la semaine du 23 avril à la librairie de la Touriale comme chaque année. Une sélection de 5 livres a été présenté au public. Le Cercle Catalan a offert une rose rouge a chaque acheteur.

Foto P2-2w


 

Foto P2-3origWUne fin des cours de catalan bien arrosé! Dommage, il y avait des absents!


Foto P2-5w

Longchamp 7 mai 2016
Le cercle était présent à la fête de l’Europe le 7 mai et au Parc Longchamp le 22 mai 2016 pour une rencontre sur le thème de la Provence.

Foto P2-6gw

7 de maig de 2016
El cercle ha estat present a la festa d’Europa del 7 de maig i també el 22 de maig de 2016 al Parc Longchamp en una trobada centrada sobre la Provença.


 
BandeDess2w


 

Le catalan est la 14iéme langue d’Europe. Les extensions « cat » des domaines Internet, arrivent au 10iéme rang mondial, le catalan est enseigné dans 107 universités dans le monde et les apports des Catalans à Wikipédia arrivent en 17iéme position.
73,2% des Catalans du sud le parlent et 23% des catalans du nord le comprennent.
Continuons « Sempre endavant »
Source « Cap Catalogne » janvier 2016

El català és la 14ena llengua d’Europa. Els dominis d’internet amb extensió “.cat” arriben al 10è rang mundial, el català és ensenyat a 107 universitats arreu del món i les aportacions en català a la Viquipèdia es situen en 17ena posició.
El 73,2% dels catalans del sud el parlen i el 23% dels catalans del nord el comprenen.
Continuem “Sempre endavant”
Font “Cap Catalogne” gener de 2016


 

M A R S E L L A

PROGRAMME – PROGRAMAPROGRAMMEPROGRAMA

                      29 août : Réunion de rentrée du bureau.
           14 septembre : Fête de la Catalogne de 17h30 à 19 heures
           29 septembre : Repas de rentrée au restaurant Le Sanglier
Du 10 au 15 octobre : Exposition Semaine Catalane
              6 novembre : Castagnade
            11 décembre : Loto

 


Des de Catalunya també ens podeu ajudar
Envieu els vostres donatius al Cercle Català:
IBAN: FR76 1027 8089 7100 0204 1460 196 – Codi B.I.C./SWIFT: CMCIFR24

* * * * *

Per economia per les arques del Cercle, per ecologia del planeta Terra.
Voleu rebre el butlletí per mail? Feu-nos-ho saber
fent clic aquí!

* * * * *

Per trobar-nos:
cercle-catala-marsella.flog.cat
prouvènço-informations

* * * * *

Abril / Juny 2.016 – Qui sont les “vigatanes”? / Què són les vigatanes? – Martine (source Internet)

 

Vigatanes1w

Qui sont les vigatanes?

Les vigatanes sont des espadrilles typiques de catalogne à très longs lacets, montées à la main, faites de toile de coton et d’une semelle de chanvre. Portées par les Catalans depuis la nuit des temps, les vigatanes sont devenues depuis, l’affirmation d’une identité. Portées pour la danse traditionnelle de la Sardane à travers tout le territoire, elles sont devenues un accessoire de mode mixte, intemporel, facile à porter et surtout très confortables.

Le terme espadrille est issu par métathèse d’espadrille, terme emprunté à l’occitan espardi(l)hos «sandales de sparte» lui-même dérivé de l’ancien provençal espart «sparterie», du grec σπάρτο «sparte». Ses racines grecques antiques, tout comme les sandales spartiates, attestent d’une époque ou toute la méditerranée vivait à l’heure d’Athènes, comme de Rome ensuite. Ainsi en Catalogne, de Barcelone aux Baléares, de Cadaques aux flancs des Pyrénées, depuis le Moyen Âge, l’espadrille se porte avec ou sans longs lacets noués autour de la cheville.

Dans les Pyrénées-Orientales, où on l’appelle vigatana (féminin de l’adjectif avec lequel on appelle les habitants de Vic -vigatà, vigatana-) elle servait à tous les moments de la vie, aussi bien pour travailler la terre, pour aller danser, pour marcher en montagne que pour jouer au rugby. Il existe des références écrites en catalan depuis l’an 1322 où l’on décrit les espadrilles telles qu’elles sont aujourd’hui. L’espadrille fut portée par les troupes légères de la couronne catalanoaragonaise.

Pendant la Guerre d’Espagne, comme on manquait d’espadrilles dans les magasins, comme de la plupart des denrées et des aliments, les femmes catalanes fabriquaient les espadrilles à la maison avec une semelle à base de caoutchouc réalisée à partir de la découpe de pneus de voiture et le reste tissé au crochet. En 1964, l’espadrille fut imposée par décret royal à l’infanterie espagnole. Dans les années 1970, dans la Catalogne Espagnole, les espadrilles sont considérées comme le contraire de la modernité, on ne veut plus associer la culture catalane aux espadrilles et à la barretina, vues comme trop régionales et folkloriques, la dictature finissant, on aura envie de s’ouvrir à l’extérieur pour regarder vers le futur, pas en arrière vers le passé: “la culture catalane est beaucoup plus que des espadrilles, sardanes et Barça”.

Au vingtième siècle, après la grande guerre, une tendance vers un retour à la nature influence les modes de vie, l’habitat, la diététique. On cherche une épure, vers la fonctionnalité, la simplicité, la matière brute, mais réfléchie comme un retour aux sources. La Vigatane fait partie des redécouvertes et va être détournée de son usage premier pour devenir une mode.

Dès les années 30 elle est adoptée l’été par les élégantes en villégiature en Méditerranée des Noailles à Hyeres à Gabrielle Chanel à Biarritz, et correspondent à une esthétique antique en vogue en architecture comme en mode à l’époque. Un grand jupon, une blouse de lin ceinturée d’un lien, pour les unes, un air de pirate surréaliste pour les autres, son confort lui a assuré des afficionados partout dans le monde.

Vigatanes3w

Dans les années 50 elles continuent d’être un incontournable auprès de Dali, Picasso, Ava Gardner, Grace Kelly et deviennent un incontournable de l’été, qui sent bon les criques de la riviera.

Au XXIe siècle, l’espadrille dans les pays catalans n’est pas considérée de la même manière que dans les années 1970. Elle est devenue un type de chaussure à la mode pendant l’été. De plus, les traditions catalanes sont assumées et revendiquées, et la plupart d’entre elles, notamment celles associées aux Festes Majors, leurs costumes inclus, ont gagné de plus en plus de participants et d’amateurs. Les espadrilles sont associées au régionalisme catalan, à l’écologie et à une post-urbanité très en vogue. Elles se sont transformées en objets de design. Aujourd’hui encore elles font partie intégrante de l’uniforme de gala (utilisé pour les cérémonies protocolaires) de la police régionale de Catalogne, les Mossos d’Esquadra, elles sont alors de couleur bleue, acompagnées des chaussettes blanches.

Què són les vigatanes?

Les vigatanes són unes espardenyes típiques de Catalunya. Tenen unes vetes molt llargues, estan fetes a mà, amb tela de cotó, i la sola sol ésser d’espart o de cànem. Els catalans les porten des de temps immemorials. Aviat van convertir-se en l’afirmació d’una identitat. Es porten per a la dansa tradicional de la sardana, a través de tot el territori. Actualment, són un accessori de moda mixt, intemporal, fàcil de portar i, sobretot, molt confortable.

Vigatanes2

El terme «espardenya» prové, per metàtesi d’«espartenya», mot manllevat a l’occità, «espardi(l)ho» o «sandàlia d’espart» al seu torn derivat de l’antic provençal ‘espart’ que té com a origen el grec σπάρτο «espart». Les seves arrels gregues antigues, com les sandàlies espartanes, són un testimoni de l’època en què tot el Mediterrani vivia a l’hora d’Atenes, com després, a la de Roma. Així, a Catalunya, des de Barcelona a les Balears i, des de Cadaqués a les faldes dels Pirineus, i això des de l’Edat Mitjana, l’espardenya es porta amb o sense les vetes lligades al voltant del turmell.

Als Pirineus Orientals rep el nom de vigatana, derivat gentilici dels habitants de Vic. En principi, aquesta denominació s’emprava per a l’espardenya de color negre. De fet, es va generalitzar i servia per a qualsevol moment de la vida: per treballar la terra, anar a ballar, caminar per la muntanya o jugar al rugbi. N’existeix referència escrita en català l’any 1322, en què les espardenyes es descriuen cóm són avui en dia. Les portaven les tropes lleugeres de la Corona catalano-aragonesa.

Durant la guerra d’Espanya (1936-1939) escassejaven a les botigues, com la majoria de productes alimentaris. Les van fabricar aleshores les dones a casa seva amb sola de goma, treta de les rodes de cotxe, amb un brodat de ganxet que reemplaçava la lona. Més tard, als anys 1970, a la Catalunya espanyola eren considerades com el contrari de la modernitat. No es volia associar la cultura catalana amb les espardenyes i la barretina, que eren vistes com a massa regionals i folklòriques. A les acaballes de la Dictadura franquista, s’experimentarà la necessitat d’obrir-se a l’exterior per deixar de mirar cap al passat i mirar cap al futur: «la cultura catalana és molt més que unes espardenyes, les sardanes i el Barça».

Al segle XX, acabada la segona guerra mundial, sorgeix una nova tendència: la tornada a la naturalesa, que influeix en la manera de viure, l’habitat i la dietètica. Es busca un projecte cap a la funcionalitat, la simplicitat, la matèria bruta però pensada com a retorn als orígens. La vigatana forma part d’aquests redescobriments i serà desviada de la seva primitiva funció per convertir-se en una moda.

Ja des dels anys 1930 havia estat adoptada a l’estiu per les elegants que estiuejaven al Mediterrani, com els Noailles a Hyères o Gabrielle Chanel a Biarritz. S’adeia amb una estètica antiga, de moda, tant en arquitectura com en la manera de vestir-se. Una gran faldilla, una brusa de lli cenyida a la cintura, per a unes, amb un aspecte de pirata surrealista, per a les altres, gràcies al seu confort, assegurava els partidaris per tot arreu.

Als anys 1950 van esdevenir inevitables en Dalí, Picasso, Ava Gardner o Grace Kelly i es podien veure per les cales de la Riviera.

Al segle XXI, l’espardenya no rep el mateix tractament als països catalans que als anys 1970. Ara s’ha convertit en el calçat de moda durant l’estiu. De més, s’assumeixen les tradicions catalanes i la majoria son reivindicades, especialment les vinculades amb les Festes Majors. Les vigatanes estan associades al regionalisme català, a l’ecologia i a una posturbanitat molt de moda. S’han convertit en objectes de disseny. També han rebut unes lletres de noblesa. Avui en dia encara formen part integrant de l’uniforme de gala (utilitzat per a les cerimònies protocol·làries) de la policia autònoma de Catalunya, els Mossos d’Esquadra. En aquest cas són de color blau i s’acompanyen de mitjons blancs.

Vigatanes4w

Martine : Source Internet

Abril / Juny 2.016 – De Carlemany a Puigdemont / De Charlemagne à Puigdemont

De Carlemany a Puigdemont:
set mapes canadencs per a
entendre els motius històrics de
l’independentisme català

La web edmaps.com, especialitzada a elaborar mapes divulgatius, explica la història de Catalunya en set mapes molt il·lustratius

L’article parteix de l’emperador Carlemany, qui a final del segle VIII va expulsar els musulmans de bona part del sud dels Pirineus i va establir una separació entre els musulmans ibèrics i l’imperi Carolingi. Després de la mort de Carlemany, aquesta zona, anomenada Marca Hispànica, es va dividir en els regnes de Pamplona i Aragó, i els comtats catalans.

De Charlemagne à Puigdemont :
sept cartes pour comprendre
les motifs historiques de
l’indépendance catalane

La web edmaps.com, spécialisée à produire des cartes informatives, raconte l’histoire de Catalogne avec sept cartes très illustratifs

Tout commence avec l’Empereur Charlemagne, qui à la fin du VIIIème siècle expulsa les musulmans d’une bonne partie du sud des Pyrénées et établit une séparation entre les musulmans ibériques et l’empire Carolingien. Après la mort de Charlemagne, cette zone prit le nom de Marche Hispanique (Marca Hispànica) et fut partagée entre d’un côté le règne de Pampelune et Aragon et de l’autre les comtés catalans.

Mapa1w


 

Fem un salt fins al segle X, quan el comte Borrell II va unificar gradualment bona part dels comtats catalans. El 1137, la unió matrimonial entre Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, i Peronella, filla del rei d’Aragó, va donar lloc a la Corona d’Aragó. Tanmateix, el regne d’Aragó i el comtat de Barcelona van conservar cadascun autonomia política.

Faisons un saut à la fin du Xème siècle, lorsque le comte Borrell II unifia graduellement une bonne partie des comtés catalans. En 1137, le mariage de Ramon Berenguer IV, comte de Barcelone et de Peronelle fille du roi d’Aragon donna lieu à la création de la couronne d’Aragon. Le royaume d’Aragon et le comté de Barcelone conservèrent chacun leur autonomie politique.

Mapa2w


 

‘Però la situació va canviar radicalment el setembre del 1213’, continua l’article: a la batalla de Muret, al sud de Tolosa de Llenguadoc, Felip II de França va derrotar el comte occità Ramon VI de Tolosa, que tenia el suport de la Corona d’Aragó. Així és com Jaume I, rei de la corona, es va trobar obligat a renunciar als territoris occitans i va estendre la seva conquesta cap a l’est. Primer va ocupar les Illes Balears i més tard el País Valencià, dos territoris que van tenir la condició de regne i posteriorment es van unir a la corona. ‘Aquest fet explica per què les Balears i València formen part de l’imaginari nacionalista català’, diu l’article.

Mais la situation change radicalement en septembre 1213 à la bataille de Muret, au sud de Toulouse. Philippe II de France bat le comte occitan Raymond VI de Toulouse qui avait l’aide de la couronne d’Aragon. C’est dans ces conditions, que le roi d’Aragon Jaume 1er se trouva dans l’obligation de renoncer à ses territoires occitans mais n’en continua pas moins a étendre ses conquêtes en direction de l’est. D’abord il occupa les iles Baléares et plus tard le Pays Valencien. Deux territoires qui furent rattachés à la couronne postérieurement à leur conquête. Ce fait explique pourquoi les Baléares et le Pays Valencien forment part de l’imaginaire nationaliste catalan.

Mapa3w


 

La corona es va expandir cap a uns altres territoris de la Mediterrània, com ara Sicília, Sardenya, Còrsega i el Regne de Nàpols, i esdevingué una autèntica potència. Però el 1479 tot va tornar a canviar. Aquesta vegada a partir de la unió dinàstica entre Castella i Aragó: ‘un punt d’inflexió en la història de Catalunya.’

La couronne s’agrandit vers d’autres territoires méditerranéens, comme la Sicile, la Sardaigne, la Corse et le royaume de Naples. Elle devint ainsi une authentique puissance. Mais en 1479 tout change encore. Cette fois à partir de l’union dynastique entre la Castille et l’Aragon (incluant la Catalogne) : «un point d’inflexion dans l’histoire de la Catalogne.»

Mapa4w


 

El Principat de Catalunya i els altres dominis aragonesos van viure una involució política després de la unió de les corones d’Aragó i Castella, l’embrió de l’estat espanyol. El text tracta molt breument de la guerra de Successió, a partir de la qual la Corona d’Aragó deixà d’existir i Catalunya quedà sotmesa a les lleis centralistes del regne d’Espanya. Molt resumidament, l’article i el mapa següent recorden que el 1812, arran de la conquesta francesa d’Espanya, els antics comtats catalans carolingis van ser annexionats a l’imperi francès, sota els noms de quatre nous departaments de l’estat gal. Però només durant dos anys.

La Principauté de Catalogne et autres dominations aragonaises vécurent une régression politique après l’union des couronnes d’Aragon et de Castille et l’acte de naissance de l’Etat Espagnol. Le texte traite très brièvement de la guerre de succession à partir de laquelle la couronne d’Aragon cessa d’exister et la Catalogne resta soumise aux lois centralistes du règne d’Espagne. De façon très résumée la carte jointe et cet article rappellent qu’en 1812 à la suite de la conquête française de l’Espagne, les anciens comtés catalans carolingiens furent annexés à l’empire français, mais seulement pendant deux ans.
(En 1812 Napoléon découpe la Catalogne en quatre départements français : MONTSERRAT (Barcelone), LE TER (Gérone), LE SEGRE (Puigcerdá), BOCAS DE L’EBRE (Lérida/Lleida).)

Mapa5w


 

‘La pèrdua de l’autonomia política ha afectat greument l’evolució de la societat catalana, fet que explica per què la recuperació de la sobirania ha estat el principal objectiu del nacionalisme català’, continua l’article. Ja entrat al segle XX, parla de les figures de Macià i Companys com a exemples d’aquest intent de recuperar l’autonomia perduda. Però la victòria de Franco va tornar a posar fi a aquests objectius.

La perte de l’autonomie politique a gravement affecté l’évolution de la société catalane. Ce qui explique pourquoi la récupération de la souveraineté a toujours été le principal objectif du nationalisme catalan. Déjà dés le début du XXème siècle les figures de Macià et de Companys restent des exemples de cette tentative de récupérer l’autonomie perdue. Mais la victoire de Franco a mis à nouveau fin a cet objectif.

Catalonia 2015mw


 

Després de la mort de Franco, la constitució espanyola va ser un intent d’encabir dins l’estat espanyol les nacions catalana, basca i gallega, però l’objectiu fracassà: ‘Per desgràcia, l’estat espanyol no estava preparat per a reconèixer les seves principals minories ètniques com a comunitats nacionals reals.’ Després del 27-S, el 9 de novembre passat el Parlament de Catalunya va aprovar la declaració d’inici del procés cap a la independència per a iniciar ‘de manera sostinguda i pacífica la desconnexió de l’estat espanyol’, segons paraules de Carles Puigdemont. I l’article acaba així: ‘La nova administració catalana sembla que ja ha iniciat el procés de secessió d’Espanya. L’hivern ha arribat… Com continuarà?’

Après la mort de Franco, la nouvelle constitution espagnole fut une tentative de placer au sein de l’état espagnol les nations catalanes, basque et galiciennes, mais l’objectif échoua. Malheureusement l’état espagnol n’était pas préparé pour reconnaître ses principales minorités ethniques en tant que communautés nationales réelles. Après le 27-S (élections du 27 septembre 2015 qui ont vu une majorité absolue pour l’indépendance arriver au parlement catalan) le 9 novembre dernier le parlement de Catalogne a approuvé la déclaration d’initialisation du processus d’indépendance, pour que se fasse « de manière soutenue et pacifique la déconnexion de l’état espagnol » selon les propres paroles de Carles Puigdemont. Et l’article se termine ainsi : « la nouvelle administration catalane semble avoir déjà initié le processus de sécession. L’hiver est arrivé…. Quelle va être la suite ? ».

Mapa7w

http://www.vilaweb.cat/noticies/set-mapes-per-a-entendre-els-motius-historics-de-lindependentisme-catala/

 

Abril / Juny 2.016 – SUPLEMENT – RETALLS D’HISTÒRIA (1933-1953), Març 1951-La vaga dels tramvies de Barcelona. Francesc Panyella i Farreras.

 

Març de 1951 – La vaga dels tramvies de Barcelona

A la primera edició (1980) de la Gran Enciclopèdia Catalana a la pàgina 146 del volum 15, en el mot “vaga” hi podem llegir: “…i la vaga dels tramvies del 1951, primera acció vaguística en massa sota el franquisme”.

Aquesta vaga que feu conèixer Barcelona arreu del món i, en particular al món obrer i progressiu, obria la perspectiva de que era possible defensar els drets dels treballadors, àdhuc en condicions tan repressives com les que es visqueren aquells anys.

El règim del general Franco respongué a les vagues amb una segona ocupació de Catalunya. Els “grisos” ocuparen militarment la ciutat. Per tal d’esclafar a aquells que gosaven rebel·lar-se, les forces repressives practicaren infinitat de detencions.

“Tanto el boicot a los tranvías como la huelga general pueden denominarse “espontáneos”, puesto que no fueron decididos, organizados y dirigidos desde un centro. Sin embargo, es generalmente aceptado que los estudiantes de la Universidad de la Facultad de Medicina y de la Escuela Industrial fueron los primeros impulsores del boicot, para el que se señaló fecha con antelación y se realizaron acciones preparatorias durante varios días, por lo que puede considerarse una acción “organizada” por los estudiantes, que apoyaron “espontáneamente los enlaces sindicales que interrumpen el curso de la reunión de la CNS (Central Nacional Sindicalista) el 6 de marzo, y salen gritando “¡el lunes a la huelga!”. Ellos mismos difunden esta consigna durante la semana y encabezan la huelga el dia 12, que tinene, por tanto, rasgos importantes de “huelga organizada” (Pag. 225 de ‘Gregorio López Raimundo “PRIMERA CLANDESTINIDAD” Segunda parte’. Editorial Antàrtida/Empúries – Barcelona 1995).

        “Reproduïm el text de dos fulls volants. El primer es va posar en circulació per correu a partir del 8 de febrer del 1951. El segon, elaborat pel comitè de vaga, fou repartit durant els dies del boicot.”

“Barceloní:
        “Si ets un bon ciutadà, a partir del dia 1 de març i fins que no s’igualin les tarifes de la Companyia de Tramvies amb les de la capital d’Espanya (0,40 pessetes) segons pots llegir a La Vanguardia del dia 28-1-51 pàg. 3, crònica de Madrid):”
        “Trasllada’t a peu a les teves ocupacions habituals”
        “En el teu propi benefici, i el més ràpidament possible, fes quatre còpies d’aquesta cadena i envia-la a quatre amics diferents.”
        “Si vols ésser un ciutadà d’honor, fes-ne vuit més”.
        “Espanya una? Doncs per a tots igual.”

“Barceloní:
        “Les autoritats han donat a la Companyia de Tramvies tot el seu recolzament. Han col·locat la policia sota el comandament dels explotadors de Barcelona, encarregant-li que reprimeixi amb mà dura la nostra protesta”.
        “Fins aquí podíem arribar!”
        “Ciutadà: prossegueix amb tenacitat el boicot. No pugis al tramvia fins que no hi hagi una rebaixa de tarifes”.
        “Defensa’t! Lluita contra la pròpia policia. A baix els explotadors i els seus protectors!”

Documents de Catalunya -Recull de textos històrics- de Jordi Galofré. Edició en ocasió del Centenari de les Bases de Manresa. Publicada sota la responsabilitat de la Generalitat de Catalunya per Editorial BARCANOVA 1992 (Pàg. 305).

Francesc Panyella i Farreras

Març 2.016 – PORTADA

Març 2.016

SUMARI

Noticiari i Calendari                                                                                                 Tarte aux amandes, recette de Trésina, grand mére de Monique Estrabaut.
Pastís d’ametlles, recepta de Teresina, àvia de Monique Estrabaut.                              Josépha Boff.
Pot votar la dona les dretes?
La femme, peut-elle voter les droites?                                                                          Josepa Bofarull.
Jordi Pere Cerdà, un poète catalan.
Jordi Pere Cerdà, un poeta català.                                                                                 Claudine Marrot.
Entre els caps de la Resistència armada morts per França: El català Conrad Miret i Musté.                                                                                                                                               Charles i Henri Farreny.Parmi les chefs de la Résistance armée morts pour la France: Le catalan Conrad Miret i Musté.                                                                                                                                     Charles et Henri Farreny.

S U P L E M E N T

RETALLS D’HISTÒRIA (1933-1953), Desembre del 1950.                    Francesc Panyella i Farreras.

 

Qui té bon amic, té bon abric

 

Empúries

Els comerciants portaven
Dintre les naus, alegres, els seus déus;
Mentre el esclaus remaven
Amb sacsejades breus
Pensaven que els diners serien seus.
Venien de Marsella,
On diuen que llavors parlaven grec,
I alguna cançó vella
Cantada per un cec
Inspirava el timó de mà d‘un llec.
Cap a una Emporiom nova,
Un centre de comerç mediterrà
De fang, de tins i roba,
Volaven vent ençà…
Vet aquí com fundaren l’Empordà.

Llorenç Gomis

 

Març 2.016 – Notícies i Calendari

 

Març 2.016

Francesc03Maria02

 
En Francesc i la Maria tenen el plaer de comunicar-vos el naixement del seu besnét Rafel.
 
Francesc et Maria Panyella sont heureux de vous faire part de la naissance de leur arrière petit fils: Rafael.
 

Lorsque l’enfant paraît, le cercle de famille
Applaudit à grands cris.
Son doux regard qui brille
Fait briller tous les yeux,
Et les plus tristes fronts, les plus souillés peut-être,
Se dérident soudain à voir l’enfant paraître,
Innocent et joyeux.

                                                           Victor Hugo


L’assemblea general del Cercle ha tingut lloc el 23 de gener d’enguany, entre els acords presos hi ha el que fa referència a la quota: a partir d’ara aquesta serà de 25€ anuals.
L’assemblée générale du Cercle Catalan a eu lieu le 23 janvier 2016.
D’un accord général la cotisation annuelle a été augmentée de 20€ à 25€.


Maria Bachs pintora i escriptora, acaba de publicar un llibre de poemes a Edilivre: La porte de l’amour.

Maria Bachs peintre et écrivain, vient de publier un livre de poésies chez Edilivre: La porte de l’amour.


El dijous 16 de juny tindrà lloc al teatre del Gymnase de Marsella un concert de música clàssica. Més endavant us donarem més informacions.

Un concert de musique classique pour violon et piano aura lieu le 16 et 17 juin 2016 au théâtre du gymnase à Marseille.

 

 

M A R S E L L A

 
PROGRAMMEPROGRAMAPROGRAMMEPROGRAMA

16 avril: Projection du Film «Le Pain noir»
              Lieu: Maison des Associations, 93 La Canebière

19 au 23 avril: Sant Jordi «Fête du livre et de la rose»
                         Lieu: Librairie «La Touriale», 211 Boulevard de la Libération
                         Apéritif de clôture le 22 avril, 17h.

Mai: – Visite guidée du Musée Regards de Provence : date à définir.
        – Fête de l’Europe, Place Bargemon.
        – Festival du Parc de Longchamp (mairie 4iéme).

 

Des de Catalunya també ens podeu ajudar
Envieu els vostres donatius al Cercle Català:
IBAN: FR76 1027 8089 7100 0204 1460 196 Codi B.I.C./SWIFT: CMCIFR24

* * * * *

Per economia per les arques del Cercle, per ecologia del planeta Terra.
Voleu rebre el butlletí per mail? Feu-nos-ho saber
fent clic aquí!

* * * * *

Per trobar-nos:
cercle-catala-marsella.flog.cat
prouvènço-informations

* * * * *

Març 2.016 – Tarte aux amandes, recette de Trésina, grand mére de Monique Estrabaut / Pastís d’ametlles, recepta de Teresina, àvia de Monique Estrabaut – Josépha Boff

 

TARTE AUX AMANDES

INGREDIENTS

PastisAmetllesE

Pour la pâte:
250 gr de farine
100 gr de sucre
120 gr de beurre
1 zeste de citron
1 œuf
1 pincée de sel
1 pincée de levure

Pour la crème:
¼ de litre de lait
3 œufs
100 gr de sucre
1 zeste de citron
1 cuillère à soupe de rhum (ou eau de vie)
8 cuillères à soupe de poudre d’amandes

Pour la décoration:
Fruits confits
Sucre glace

1) La pâte
Dans une terrine, mélanger la farine, le sel et le sucre.
Faire un puits et ajouter le beurre ramolli, mélanger puis ajouter l’œuf et le zeste de citron.
Faire une boule de pâte et la laisser reposer 30 mn au frais.

2) La crème
Chauffer le lait avec le zeste de citron.
Dans un saladier, travailler les œufs avec le sucre jusqu’à ce que le mélange blanchisse.
Ajouter le lait tiède et le zeste de citron.
Faire épaissir sur feu doux en remuant avec un fouet.
Hors du feu, ajouter la poudre d’amandes et bien mélanger.

3) La cuisson
Diviser la pâte en deux parties.
Foncer un moule à tarte beurré.
Étaler la crème d’amande et recouvrir avec la pâte restante.
Dorer à l’œuf.
Strier la pâte.
Faire cuire 35 mn à 200°.

4) La décoration
Recouvrir de sucre glace et décorer avec des fruits confits (angélique, cerises….)

Recette de Trésina,
grand mére de Monique Estrabaut

PASTÍS D’AMETLLES

INGREDIENTS

PastisAmetllesD

Per a la massa:
250 gr de farina
100 gr de sucre
120 gr de mantega
1 pell de llimona
1 ou
1 pessic de sal
1 pessic de llevat

Per a la crema:
¼ de litre de llet
3 ous
100 gr de sucre
1 pell de llimona
1 cullerada sopera de rom (o aiguardent)
8 cullerades soperes de pols d’ametlla

Per decorar:
Fruita confitada
Sucre de llustre

1) La massa
En un bol, barregeu la farina, la sal i el sucre.
Feu un clot i afegiu-hi la mantega estovada.
Barregeu i després afegiu-hi l’ou i la pell de llimona.
Feu-ne una bola de massa i deixeu-la reposar 30 min en un lloc fresc.

2) La crema
Escalfeu la llet amb la pell de llimona.
En un bol, bateu els ous amb el sucre fins que quedi una barreja blanquinosa.
Afegiu-hi la llet tèbia i la pell de llimona.
Espesseu-ho a foc suau remenant amb un batedor.
A fora del foc, afegiu-hi la pols d’ametlles i barregeu-ho bé.

3) La cocció
Dividir la massa en dues parts.
Disposeu una part de la massa en un motlle prèviament untat de mantega.
Esteneu-hi la crema d’ametlles i recobriu-ho amb la part de massa restant.
Daureu-ho amb ajuda de l’ou.
Estrieu la massa.
Feu-ho coure 35 min a 200 graus.

4) La decoració
Recobriu-ho amb sucre de llustre i decoreu-ho amb fruites confitades.

Recepta de Teresina, àvia de Monique Estrabaut

Josépha Boff

Març 2.016 – Pot votar la dona les dretes? / La femme, peut-elle voter les droites? – Josepa Bofarull

 

Pot votar la dona les dretes ?

No; la dona no pot votar les dretes i menys la dona obrera, la dona que treballa, la que ha vist els seus pares i marits deixar, dia darrera dia, llurs suors i energies a canvi d’un jornal migrat que no arribava a cobrir les primeres necessitats de la llar, que llurs fills no podien rebre l’educació necessària per manca d’escoles, que si acudien a les escoles que sostenen les dretes, havien de sofrir la humiliació de veure com els seus fills, pel sol fet d’ésser fills d’obrers, no podien alternar amb els altres infants fills de capitalistes, ja que tothom sap que en aquestes escoles la diferència de classes es manifesta en tots moments, a l’hora de l’ensenyament, a l’hora de l’esbarjo i fins i tot a l’església, lloc sagrat on (segons ells) els podres són preferents.

No; la dona no pot votar les dretes, per més bones proposicions que li siguin fetes durant el període electoral, és inútil que vinguin ara parlant-nos de justícia social, temps de sobres han tingut per a implantar el seu programa durant els anys que han tingut sota el seu domini tots els ressorts de la vida social de Catalunya i Espanya, i quins han estat els resultats d’aquesta dominació ? Un acaparament immens de fortunes per part seva i un estol de vells obrers captant o vivint a l’empar de llurs fills. Aquesta és la justícia social de les dretes.

La dona, que ha estat la part més perjudicada, que ha viscut més de prop totes aquestes misèries, perquè li ha correspost la part administrativa de la llar, no pot donar-los el seu vot, i votarà l’Esquerra Republicana de Catalunya, perquè bones proves porta donades de preocupar-se del benestar social del poble, per tot allò portat a terme durant els dos anys de govern a Catalunya i perquè dintre el seu programa a realitzar encara trobarà les màximes garanties per a gaudir, temps a venir de tot el benestar social de què tan mancat està la soferta classe obrera.

Josepa Bofarull, esposa de Samuel Casamiquela (carter) és nascuda el 1895. Dona d’estar per casa, és mare de quatre fills, però ha ressentit molt joveneta la injustícia feta a les dones a les quals era vedada l’accés a la instrucció i als drets. La discriminació suscità en ella una ràbia que mai més l’ha deixat. Fou al sí d’Esquerra Republicana de Catalunya que Josepa milità pel dret de les dones per tal que la cultura i la instrucció fossin accessibles a les noies de le famílies desvalgudes.

EL 1934 una delegació de dones de l’Esquerra Republicana de Catalunya, entre les quals Josepa Bofarull, vingueren a trobar el Cercle Català de Marsella.

Josepa Bofarull i Casamiquela és la meva àvia. Amb aquesta publicació reto un homenatge a la Dona.

La femme, peut-elle voter les droites ?

Non, la femme ne peut pas voter les droites encore moins la femme ouvrière, celle qui a vu ses parents et maris, laisser jour après jour leur sueur et énergie en échange d’un salaire misérable qui n’arrive pas à couvrir les premières nécessités de la maison, que leurs fils ne pouvaient recevoir l’éducation nécessaire par manque d’école, sauf s’ils allaient à l’école qui soutenait les droites, elles devaient souffrir d’humiliation de voir comme ses enfants, par le seul fait d’être des enfants d’ouvriers, ne pouvaient fréquenter les autres enfants des capitalistes, car tout le monde le sait que dans ces écoles, la différence des classes sociales se manifestent tout le temps, à l’heure de l’enseignement, à l’heure de la récréation, et même dans l’église lieu sacré ou (d’après eux), les pauvres sont les préférés.

Non, les femmes ne peuvent pas voter pour les droites, malgré les bonnes propositions faites pendant la période électorale, il est inutile qu’ils viennent nous parler maintenant de justice sociale, ils ont eu assez de temps pour imposer leur programme durant les années qu’elles ont eu sous sa domination toutes les ressources de la vie sociale de Catalogne et d’Espagne, et quels ont été les résultats de cette domination ? Une appropriation immense de fortune de sa part et une multitude de vieux ouvriers demandant l’aumône et vivant aux crochets de ses enfants. Ceci c’est la justice sociale des droites.

La femme qui a été la plus lésée, qui a vécu le plus prêt de toutes ces misères, du fait qu’elle avait la charge administrative de la maison, ne peut pas leur donner son vote et votera l’Esquerra Republicana de Catalunya, parce que elle donne des preuves de sa préoccupation du bien-être social du peuple pour tout ce qu’elle a réalisé pendant les 2 années de gouvernement de la Catalogne et parce que dans son programme à réaliser, elle trouvera encore un maximum de garanties pour profiter à l’avenir de tout le bien être social qui manque tant à la souffrance de la classe ouvrière.

Josépha Bofarull épouse de Samuel Casamiquella (facteur) est née en 1895. Femme au foyer, mère de quatre enfants, elle a ressenti très jeune l’injustice faite aux femmes à qui on limitait l’accès à l’instruction et aux droits. La discrimination a suscité en elle une colère qui ne la jamais quittée. C’est au sein de la «Esquerra Republicana de Catalunya» que Josépha milite pour le droit des femmes et pour que la culture et l’instruction soient accessibles aux filles et aux familles défavorisées.

En 1934 une délégation de femmes de l’Esquerra Republicana de Catalunya, dont Josépha Bofarull, est venue rencontrer le Cercle Català de Marseille.

Josépha Bofarull i Casamiquella est ma grand-mère. Par cette publication je rends un hommage.