Arxiu mensual: octubre de 2016

Octubre / Desembre 2.016 – Butlletí informatiu setembre 2.016

octubre   novembre   desembre   2.016

Septembre est arrivé….

Parées des couleurs du drapeau catalan, les rues des villes de Catalogne Sud et Perpignan en Catalogne nord ont vu défiler une multitude pour défendre l’identité catalane.
Le 10 septembre : c’est le non des catalans du Nord à l’Occitanie.
Le 11 septembre : c’est le oui des catalans du sud à l’indépendance.
Restons attentif à l’écho auprès des politiques de ces manifestations pacifiques visant à faire connaitre les aspirations catalanes.
Des 2 côtés des Pyrénées le combat est rude mais les combattants sont pugnaces et déterminés.
imagen4

Ha arribat setembre …

Guarnits amb els colors de la senyera, els carrers de les ciutats de Catalunya Sud i de Perpinyà a la Catalunya nord han vist desfilar una multitud en defensa de la identitat catalana.
El 10 de setembre és el no dels catalans del Nord a Occitània.
L’11 de setembre és el sí dels catalans del Sud a la independència.imagen2
Cal que continuem amatents al ressò que aquestes manifestacions pacífiques que pretenen fer conèixer les aspiracions catalanes puguin tenir entre els polítics.
Tant d’un costat com de l’altre dels Pirineus el combat és rude però els combatents són pugnaços i estan determinats.

Martine C.


Ramon Llull (1232 – 1316) est une figure majeure de la culture catalane. Poète et théologien, missionnaire, écrivain infatigable, mystique, polyglotte, dévote, Llull est un personnage polyédrique, difficile à saisir et, de ce fait, fascinant.
Dans le cadre de l’Any Llull l’université Aix/Marseille lui consacre une semaine qui est réalisée par l’Institut Ramon Llull.

Lundi 10 octobre 2016 à 16h30.
– Conférence : Ainsi parlait Raymond Llulle.
Commémoration 700e anniversaire de la mort de Raymond Llulle. Francesc Tous, professeur à l’Universitat de Barcelona.
– Récital : El verger de l’amat.
Adaptation du “Llibre d’Amic e Amat” de Ramon Llull, par Teresa Roig G.
Interprétée par l’actrice Montse Germán et le musicien Ferran Pisà.

Aix Marseille-Université, UFR ALLSH,
Campus Aix, Amphithéatre 5
29 Avenue Robert Schuman
13621 Aix-en-Provence

– Exposition interactive du 10 au 14 octobre sur Ramon Llull à la BU Lettres d’Aix

Renseignements: 06 85 15 09 25

 

M A R S E L L A

 

PROGRAMME – PROGRAMAPROGRAMMEPROGRAMA

Castagnade: Dimanche 6 novembre – Salle Max Dormoy – 15h30
Assemblée Générale 2017: 28 janvier – Salle Artémis – Maison des Associations: 15h à 17h Assemblée Générale – 17h 18h Gâteaux des rois
Exposition: du 30 janvier au 4 février – Vernissage le 31 janvier – Représentation d’un groupe de théâtre de Gérone le 4 février à 15h (textes en catalan).

 

 

LA SOLUCIÓ DE L’IL·LÚS

La democràcia sols
funciona sense trampes
en els pobles on abans
de votar-la i engegar-la
ja l’exercien, de fet,
per costum i per criança.

I per això no reïx
a l’Espanya retardada
on encara lleven fruit
caciquismes, tupinades,
capellanies i feus,
rebrots d’antigues usances.

¿Com pot Catalunya entrar
en la mateixa fornada
si ella, només per raons
-val a dir-ho- geogràfiques
supera cívicament
el míser estat d’Espanya?

Que ens deixin, doncs, anar sols
i podrem, amb temps i palla,
ensenyar-los com se fa
una vera democràcia.

Llavors, i només llavors,
encetarem el diàleg
per arribar a ser germans
però cadascun a casa!

Joan Oliver (Pere Quart)
1899-1986

JO SÓC CATALÀ

Nosaltres, respectem….
Totes les llengües,
Totes les cultures,
Totes les races,
Però, estem orgullosos de ser catalans.

Marc SABATES
83870—Signes


El setembre,
o asseca les fonts
o s’emporta els ponts


Des de Catalunya també ens podeu ajudar
Envieu els vostres donatius al Cercle Català:
IBAN: FR76 1027 8089 7100 0204 1460 196
Codi B.I.C./SWIFT: CMCIFR24

* * * * *

Per economia per les arques del Cercle,
per ecologia del planeta Terra.
Voleu rebre el butlletí per mail?
Feu-nos-ho saber
fent clic aquí!

* * * * *

Per trobar-nos:
cercle-catala-marsella.flog.cat
prouvènço-informations


 

La Catalunya del Nord ha començat avui el curs 2016-2017 amb rècord d’alumnes matriculats en escoles immersives en català. Per primera vegada, els set centres de la Bressola han superat el miler d’estudiants: 1.024, és a dir, 46 més que l’any passat. Malgrat això, 75 nens han quedat fora per manca de places. Per la seva part, la xarxa Arrels ha obert una nova aula al col·legi del barri del Vernet de Perpinyà i ja suma un total de 284 alumnes. A aquests, cal sumar-hi els prop de 3.000 que hi ha escolaritzats en el sistema bilingüe. En l’actualitat, el 25% de l’alumnat de la Catalunya del Nord rep alguna mena d’ensenyament en català, bé sigui a través del model d’immersió, el bilingüe o de classes d’iniciació a la llengua, segons dades de l’associació APLEC.

El model d’immersió lingüística a la Catalunya del Nord es concentra en els dos col·legis públics Arrels, a Perpinyà, i en els set centres concertats de la Bressola. En tots els casos, aquest curs ha crescut el nombre d’alumnes matriculats i la demanda ha tornat a superar l’oferta.

La directora de la xarxa La Bressola, Eva Bertrana, es mostra satisfeta pel més del miler d’alumnes inscrits aquest curs a les seves escoles. Alhora, però, no amaga un sentiment agredolç per haver hagut de deixar fora de les aules a 75 nens. Un fet que es repeteix any rere any per falta d’espai. ‘Ens fa molt mal haver de refusar futurs catalanoparlants’, expressa.

La Catalogne Nord a commencé l’année scolaire 2016 – 2017 en battant le record du nombre d’élèves inscrits dans les écoles à immersion linguistique en catalan. Pour la première fois les sept centres de la Bressola ont dépassé les mille élèves : 1024 c’est-à-dire 46 de plus que l’an dernier. A noter que 75 inscriptions  ont du être refusées par manque de place. De son côté le réseau ARRELS a ouvert des  nouvelles classe à l’école du quartier du Vernet à Perpignan, elles totalisent  284 élèves. A ce jour ce sont près de 3000 élèves qui sont scolarisés dans le système bilingue. Environ 25% des élèves de Catalogne Nord reçoit un enseignement en catalan, soit dans le cadre du modèle d’immersion bilingue ou dans des classes d’initiation à la langue (données fournies par l’association APLEC).

Le modèle d’immersion linguistique en Catalogne Nord se concentre au sein des deux collèges publics ARRELS, à Perpignan et dans les sept centres de la Bressola. A noter que la demande a dépassé l’offre.

La directrice du réseau la Bressola Eva Bertrana déplore le fait d’avoir du refuser l’inscription à 75 élèves par manque de place et demande la collaboration des autorités françaises et catalanes pour l’aider à absorber la demande croissante. Elle précise également qu’elle est en négociations avec plusieurs municipalités pour l’ouverture de nouvelles classes.

Source : VilaWeb

 

L’identité catalane au nord est lente, tranquille, somnolente, mais en dessous, dans les profondeurs, un substrat continue d’exister. Et ce substrat, parfois, bouge. Le 10 septembre pour la première fois dans l’histoire de la Catalogne Nord les drapeaux indépendantistes catalans flottaient aux côtés des «senyeres» au cours d’une manifestation réellement nord-catalane et quelques heures avant la concentration indépendantiste de Barcelone, Lleida, Tarragone, Berga et Salt. Personne ne paraissait offensé. Et rien que cela constitue, en quelque sorte, un miracle.

Perpignan a vécu une manifestation, pour la défense de la catalanité, la plus importante jamais vue. Dix mille personnes dans la rue indignées, en catalan et en français sont venus dire “Oui au Pays Catalan” dans le nom de la région baptisée pour l’instant “Occitanie-Pyrénées-Méditerranée”

La identitat catalana, al nord, és lenta, quieta, somnolent, però a sota, en les profunditats, continua existint un substrat. I aquest substrat, a vegades, es mou. Ahir, 10 de setembre, per primera vegada en la història de Catalunya Nord, les estelades voleiaven al costat de les senyeres en una manifestació genuïnament nord-catalana unes hores abans de la concentració independentista de Barcelona, Lleida, Tarragona, Berga i Salt i ningú no semblava ofendre-se’n. Això sol és una mena de miracle.

Perpinyà ha viscut la manifestació per la defensa de la catalanitat més important que s’hagi vist mai a la ciutat. Deu mil persones indignades al carrer, en català i en francès, amb la voluntat de fer sentir el « Oui au Pays Catalan » en el nom de la regió, batejada de moment « Occitanie-Pyrénées-Méditerrannée ».

 

Venez nous rejoindre !

Des cours de catalan sont dispensés pendant la période scolaire tous les mardis à la maison des associations de 14h à 15h30. Nous envisageons d’ouvrir un deuxième cours si nous avons un minimum de 6 élèves.

Le prix des cours pour l’année scolaire est de 100€ plus la cotisation annuelle de 25€.

Renseignements : 06 85 15 09 25 ou 06 11 81 84 63

Sumeu-vos al nostre grup !

Cada dimarts de 14h a 15h30 té lloc un curs de català a la Maison des Associations. Existeix la possibilitat d’obrir un segon grup en un horari diferent si arribem a un mínim de 6 alumnes.

El preu dels cursos per l’any escolar és de 100€ més la cotització anual de 25€.

Per a més informació : 06 85 15 09 25 o 06 11 81 84 63.