Nº 9 / Novembre 2.012 – Envejo a Catalunya – Javier Salvador.


 

Envejo a Catalunya

Javier Salvador, periodista

Article publicat a TELEPRENSA, 01/10/ 2012 – Primer periòdic digital d’Almeria

Comprenc que em plouran trompades de tot arreu, però ho escric com ho sento: envejo als catalans. No obstant, cal que puntualitzi algunes coses, encara que ben poques certament, perquè m’agrada com a país, com a model organitzatiu i, sobre tot, per aquest sentiment patri que allà, com a Euzkadi o Galícia han sabut no sols transmetre de generació en generació, sinó madurar i assenyar, que no és el mateix que radicalitzar.

En aquests moments em puc imaginar a molts dels meus amics encrespant-se per les parets, però aquestes coses crec que cal escriure-les almenys una vegada a la vida per sentir-te a gust amb sí mateix, dir el que penses realment, encara que sigui una bogeria pel teu cercle d’amics més proper, i poder-ho fer dient que no t’has deixat res al tinter quan realment li tocava sortir.

I sí, és el moment de deixar sortir al carrer el debat d’un estat federal, com Alemanya o Estats Units, com Suïssa i tantes altres nacions. És cert que a unes els hi va millor, com les mencionades i a altres pitjor, com l‘Argentina o Veneçuela que també són federacions d‘estats o de províncies independents. En definitiva és un camí que Espanya quasi començà a recórrer abans de que qualsevol altre intent d’expressió de llibertat fos segat per una dictadura.

La manifestació viscuda aquesta setmana a Catalunya, més que una prova de força és senzillament una demostració del que sent, aspira i vol Catalunya. Tant de bo a Andalusia existís aquesta identitat nacional tan definida, però no hi és i això és el que genera enormes dosis d’enveja, sana, però enveja.

Mariano Rajoy va sembrar vents des de l’oposició i els seus companys de partit han atiat contínuament allò que avui es recull com una tempestat.

Potser, en unes eleccions anticipades, no solament tindria que decidir-se quin model és el que volem per sortir de la crisi, sinó també amb quin model d’Estat ho volem fer.

Traducció del castellà a càrrec de la redacció del butlletí «INFORMACIONS»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *