Nº 1 / Gener 2.014 – Un gran acord per a una gran majoria.

 

UN GRAN ACORD PER A UNA GRAN MAJORIA

Després de setmanes d’incertesa, l’acord. Un gran acord per a una gran majoria, que recull el sentir de la majoria dels catalans i catalanes, siguin autonomistes, federalistes o independentistes: el poble ha de decidir.

És una bona pregunta perquè permet l’acord

La reivindicació de l’exercici del dret a decidir, i per tant la convocatòria d’un referèndum o consulta a Catalunya, es la demanda d’una immensa majoria de la ciutadania, transversal a nivell ideològic, social i territorial, i és el compromís també de la majoria de les forces polítiques en el Parlament.

Acordar un proposta per anar al Congrés d’una pregunta i una data compartides entre CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP permet assegurar la majoria social i política al voltant de la consulta per fer-la possible. Davant el «no es pot i no vull» de Rajoy, la unitat per fer possible que «Catalunya pot i vol», que «Catalunya sí vol».

És clara i inclusiva

Perquè permet la gestió directe del mandat de la ciutadania i perquè ha de comportar que tots els catalans i les catalanes cridats a votar sàpiguen què representa el seu vot.

Perquè la doble pregunta permet aglutinar en un sí majoritari opcions diferents per trencar. I permet continuar avançant cap a la independència o un Estat federal, en funció de la capacitat de diàleg de l’Estat espanyol. Per això és punt de trobada entre independentistes i federalistes. Per això seguim obrint la porta a construir junts i juntes aquest camí als companys i a les companyes del PSC.

És de trencament i per un procés constituent

Perquè Catalunya està a punt de començar un procés per trencar amb l’statu quo vigent. Per deixar de ser una comunitat autònoma i ser un Estat, i des de la sobirania i llibertat de ser-ho, decidir mantenir o no el vincle polític amb Espanya des d’una relació d’igual a igual amb l’Estat.

Perquè el procés de la consulta inicia també el procés per debatre quin model d’Estat volem. No només en la relació amb Espanya sinó també el model econòmic o social, quina relació amb els mercats. Volem decidir-ho tot.

Aquest no és l’acord d’ICV-EUiA o de CiU, ERC o la CUP. Aquest és l’acord d’una majoria parlamentària i social. Un acord que no és el final de res, perquè els reptes segueixen sent extraordinaris, complexos i requereixen temps i perseverança. Però és l’acord en que tots hi hem treballat de forma discreta, tenaç i convençuda. Això ha acabat bé, però ara segueix el repte: guanyar la consulta. Que guanyi la democràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *