Nº 1 / Gener 2.014 – Patrimoni de la Catalunya Exterior – Monument a Josep Carner a Brussel·les.

 

Patrimoni de la Catalunya Exterior

Monument a Josep Carner a Brussel·les

MonumentJosepCarner

Josep Carner (Barcelona 1884-Brussel·les 1970) ha estat conegut també com el príncep dels poetes catalans i el màxim representant de la poesia del Noucentisme. Durant la guerra civil espanyola va ser un dels pocs diplomàtics que es mantingué fidel a la República. A causa d’aquest fet i del manteniment de les seves fermes conviccions catalanistes i democràtiques, el 1939 el seu allunyament de Catalunya esdevingué forçat i no hi va tornar a residir mai més. Es casà amb la professora i crítica literària belga Émilie Noulet en segones núpcies i emprengué el camí de l’exili, primer a Mèxic (1939 al 1945), on fou professor al Colegio de México, i després a Bèlgica, on morí l’any 1970.

També va formar part del govern de la Generalitat a l’exili, presidit per Josep Irla, ja que Josep Carner no es va deslligar mai del seu país. Va exercir de professor al Col·legi d’Europa de Bruges, a la Universitat Lliure de Brussel·les, on originàriament s’havia d’erigir un monument a l’il·lustre poeta, obra de l’escultor Francesc Carulla, finalment acollit per la Universitat Catòlica de la capital belga. L’escultura no solament representa Josep Carner sinó també l’esperit noucentista que ell encarnà, el de la catalanitat patriòtica i cultural. Carner va ser un home brillant i la seva conversa era sempre radiant. Josep Pla va dir d’ell que “amb la paraula feia el que volia. Era prodigiós, enlluernador”.

El monument, inaugurat el 28 de setembre de 2001 als jardins de la Universitat Catòlica de Brussel·les, existeix gràcies a la iniciativa i tenacitat del Centre Josep Carner de Brussel·les, que va presidir durant molts anys Mercè Roca i Masgrau, que morí al novembre de 2008, i als esforços de gestió de l’IPECC (Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana) amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, així com a l’interès de la mateixa Universitat per acollir un testimoniatge a la memòria del poeta a Brussel·les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *