Nº 2 / Febrer 2.014 – Coses que es callen a Madrid – El Punt AVUI

 

Coses que es callen a Madrid

Ban Ki-moon situa el procés català, sota l’empara del dret a lautodeterminació de les nacions. El Secretari General de l’ONU avala el procés. Demana als líders mundials diàleg, vies pacífiques i respecte a les aspiracions dels pobles.

 El Secretari General de l’ONU, Ban Ki-moon, va valorar en el curs del seu viatge a Andorra el procés del dret a decidir iniciat a Catalunya i ho va fer per recordar que les Nacions Unides respecten el dret a l’autodeterminació dels pobles i per instar als líders polítics a seguir «un procés dialogat i pacífic» en que  es respectin «les aspiracions genuïnes dels pobles« .

Ban Ki-moon, de visita  a Andorra amb motiu del vintè aniversari de l’ingrés de l’Estat andorrà a les Nacions Unides, va expressar aquestes consideracions sobre el cas català responent a una pregunta d’aquest diari (EL PUNT AVUI) durant la celebració d’una roda de premsa conjunta amb el cap de govern d’Andorra, Antoni Martí. Quan se li va preguntar sobre l’actitud de les Nacions Unides respecte als processos d’autodeterminació d’Escòcia i de Catalunya, amb un referèndum ja convocat en el cas escocès i amb la disposició del govern català a fer una consulta d’autodeterminació, Ban Ki-moon va situar aquests dos processos en el marc «dels drets humans i de la dignitat de les persones» que l’ONU respecta i promou «arreu del món».

La declaració de Ban Ki-moon no es va moure de la més estricta formalitat diplomàtica, i va situar el que és un element fundacional de l’Organització de les Nacions Unides com és el reconeixement del dret a la lliure autodeterminació dels pobles. Però ha estat una declaració transcendent per dos motius: és el primer cop que un líder internacional parla obertament del cas català sense refugiar-se en la consideració «d’afers interns» d’altres estats, i situa el procés del dret a decidir de Catalunya impulsat pel govern i el Parlament catalans dins l’empara internacional del dret a l’autodeterminació.

Des de l’Estat espanyol, s’ha argumentat diverses vegades que aquest dret no seria aplicable a Catalunya perquè només faria referència als processos d’independència de territoris colonials durant els anys cinquanta i seixanta del segle XX. Ahir, en canvi, el secretari general de l’ONU va situar el cas català, igual que l’escocès, just en el moll de l’os del dret a l’autodeterminació dels pobles reconegut en la carta de les Nacions Unides.

No va ser aquesta l’única qüestió internacional a la qual ve fer referència Ban Ki-moon durant la seva visita a Andorra. El  secretari general de l’ONU va mostrar la seva «profunda preocupació» per l’escalada d’amenaces militars a la península de Corea i va reclamar al govern nord-coreà que deixi d’amenaçar amb l’ús de la força nuclear i s’avingui a complir els mandats del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. «la crisi ha anat massa lluny» , va dir amb contundència.

La visita de Ban Ki-moon a Andorra s’ha produït en el marc de la celebració del vintè aniversari de l’ingrés d’Andorra com a estat membre a l’Assemblea de les Nacions Unides, l’any 1993. Un ingrés que es va produir arran de l’aprovació de la Constitució Andorrana. Ban Ki-moon va destacar que Andorra és un país que des de la seva independència fa més de 700 anys viu de manera pacífica i en col·laboració amb els seus veïns; a més, va lloar els esforços actuals de l’Estat andorrà en matèria d’obertura i transparència econòmica, respecte i promoció dels drets humans, i en polítiques d’igualtat de gènere i no-discriminació de la dona, i va recomanar al govern andorrà que continuï treballant en la mateixa direcció. En aquest sentit, va lloar que Andorra és el segon estat del món amb més dones al seu Parlament. Al Consell General del Principat d’Andorra hi ha des de les eleccions del 2011 paritat absoluta entre homes i dones: quinze consellers i quinze conselleres.

Publicat a El PUNT AVUI

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *