Nº 4 / Abril 2014 – Tresors del Patrimoni de la Catalunya Exterior – L’Ermita de Montserrate a Matanzas (Cuba).

 

Tresors del Patrimoni de la Catalunya Exterior

L’Ermita de Montserrate a Matanzas (Cuba)

Img1-1

L’Ermita de Montserrate (o “de los catalanes”) a la ciutat de Matanzas (Cuba), que no s’ha de confondre amb la Iglesia de Nuestra Señora de Monserrat a La Habana (Cuba), que també és coneguda a L’Havana com “ermita de los catalanes”, es va començar a construir el 8 de setembre de 1871 i es va acabar el desembre de 1875 per catalans que vivien a la ciutat. L’Ermita de Monserrate és una petita església amb un disseny basat en el del monestir de Montserrat a Catalunya. Les estàtues tallades en pedra davant l’entrada representen les quatre províncies de Catalunya. Des d’aquells temps a Matanzas se celebra la ‘Fiesta de la Colla‘, que al segle XIX veia pujar pel carrer Mujica (que va a desembocar a l’ermita) els grups de catalans amb vestits típics i amb música catalana, per a reverenciar a la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. Aquesta tradició es manté avui dia i cada any els catalans i els seus descendents a Matanzas han mantingut viva una peregrinació que té lloc el 8 de desembre, coneguda encara avui com la Fiesta de La Colla.

L’Ermita havia sofert un fort procés de degradació els darrers anys però afortunadament les obres de reconstrucció subvencionades pel govern de Matanzas que financia la Corporación CIMEX estan gairebé enllestides i han afegit a la zona un complex recreatiu, cultural i turístic del que formarà part l’antiga Ermita, considerada una joia de l’arquitectura colonial cubana que ha estat totalment reconstruïda.

Més informació a: Monserrate: una Ermita sobre el paraíso (Web “D’CUBANOS”)

Un pensament a “Nº 4 / Abril 2014 – Tresors del Patrimoni de la Catalunya Exterior – L’Ermita de Montserrate a Matanzas (Cuba).

  1. Retroenllaç: News - Rincon de Cuba - October 14, 2012 - Sacred Virgin Montserrat Statue - LIBERTO NOGUÉ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *