Nº 5 / Maig 2014 – Barcelona, homenatge a Frederic Mistral – Jesús Zamarreño

 

Barcelona, homenatge a Frederic Mistral

Logo:noir231_Monument_a_Frederic_Mistral,_a_MontjuïcAcaba de commemorar-se, el passat 25 de març, el centenari de la mort del gran lexicògraf, poeta i literat en llengua occitana i Premi Nobel, Frederic Mistral. Per raó d’aquest centenari, els ja tradicionals actes anuals d’aniversari revestiran enguany una magnitud especial tant a França, on el Ministeri de Cultura i de Comunicació ha declarat el 2014 “Any Mistral”, com a Catalunya on gràcies al CAOC (Cercle d’Agermanament Occitano-Català) s’està desenvolupant un important seguit d’actes amb el suport de la Generalitat de Catalunya i diversos Ajuntaments i Universitats. A l’àmbit occità, el Felibritge (moviment literari i cultural en llengua occitana) ha programat durant aquest any centenars d’activitats al llarg i ample de la geografia francesa i especialment occitana, que es poden consultar a la pàgina web http://www.mistral2014.org/.

Mistral observa la ciutat de Barcelona des del seu privilegiat mirador a Montjïc

Mistral observa la ciutat de Barcelona des del seu privilegiat mirador a Montjuïc

Dintre dels actes organitzats pel CAOC, un dels més significatius ha tingut lloc el passat 28 de març a la muntanya de Montjuïc, al peu del monument dedicat a Frederic Mistral, que lluïa de nou les inscripcions laterals amb els versos de Víctor Balaguer: MORTA DIUEN QUE ÉS, PERÒ JO LA CREC VIVA (del poema “La dama del rat penat”) i de Frederic Mistral: AH! SE MÉ SABIEN ENTENDRE! AH! SE ME VOULIEN SEGUI! (del poemari “Lis isclo d’or”), eliminades l’any 1939 i restituïdes gràcies al impuls de la Comissió de la Dignitat.

Un moment dels parlaments (Ester Franquesa)

Un moment dels parlaments (Ester Franquesa)

Els intervinents, fotografiats al final de l'acte. Destaquem, en segon lloc per l'esquerra la presidenta del CAOC, Sra. Núria Bayó i quart per l'esquerra, el Capoulié  del Felibritge,  Sr. Jacques Mouttet.

Els intervinents, fotografiats al final de l’acte.
Destaquem, en segon lloc per l’esquerra la presidenta
del CAOC, Sra. Núria Bayó i quart per l’esquerra, el
Capoulié del Felibritge, Sr. Jacques Mouttet.

Puntualment a les 12 del migdia ens varem trobar una bona colla d’occitans i catalans, amb el testimoni de nombrosos fotògrafs, de les càmeres de Barcelona TV i TV3 i del públic assistent. Seguint la presentació de Marçal Girbau (CAOC), van fer parlaments la presidenta del CAOC, Núria Bayó, la Directora General de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, el Cap de Cultura del Conselh Generau d’Aran, Jèp de Montoya, el Capoulié del Felibritge, Jacques Mouttet, el Síndic de la Mantenença Felibrenca del Llenguadoc-Rosselló, Gabriel Brun i el Director de Barcelona Capital (Institut Municipal de Cultura de Barcelona), Carles Sala Marzal. La Presidenta del CAOC i el Capoulié del Felibritge van fer sengles ofrenes florals, així com també el representant de la Comissió de la Dignitat i els professors, nens i nenes de 6è. curs de l’Escola Mistral de l’Hospitalet de Llobregat, que van arrodonir la seva participació a l’acte amb la lectura d’un poema de Frederic Mistral. També van ser-hi presents la cap del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, Maria Rosa Lloret, representants del Cercle Català de Marsella, de l’Escola Mireia de Barcelona, del Consorci per la Normalització Lingüística de l’ex-vila de Gràcia i un nombrós grup de felibres, alguns abillats amb els tradicionals vestits arletencs, especialment vistosos en les senyores.

No seria complerta aquesta ressenya si, entre els diversos moments especials que no van faltar en el transcurs d’aquest matí ple d’emocions, a més dels sentits parlaments, no resaltèssim la interpretació de la cançó “Magalí” (pertanyent a l’obra mestra de Frederic Mistral “Mireia”) per part de la soprano Mireia Latorre, que també va liderar el cor popular format pels assistents per cloure l’acte amb els himnes de Provença, “La Coupo Santo” i de Catalunya, “Els Segadors”.

Jesús Zamarreño


Alumnes de l’Escola Frederic Mistral reciten passatges d’un poema del Premi Nobel occità

La soprano Mireia Latorre, acompanyada pels assistents, interpreta “La Coupo Santo” (fragment)
 

Ressenya de TV3 sobre l’acte de Montjuïc del 28 de març de 2014
i la commemoració del centenari de la mort de Frederic Mistral

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *