Nº 5 / Maig 2014 – Tresors del Patrimoni de la Catalunya Exterior – El Monument a Pau Casals a Rosario

 

Tresors del Patrimoni de la Catalunya Exterior

El Monument a Pau Casals a Rosario

Imatgew

Parlant a Barcelona amb en Xavier Tudela, aleshores secretari general de l’IPECC (Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana), el president del Centre Català de Rosario (Argentina), Àngel Perella, li va transmetre la il·lusió de fer un monument al mestre Pau Casals a la ciutat de Rosario. Ràpidament la junta de l’IPECC va decidir posar-se a treballar en l’iniciativa. La primera feina va ser obrir un concurs de projectes, el qual va guanyar la sabadellenca Rosa Folch i Roca, que va concebre la seva obra com una piràmide “perquè la personalitat de Pau Casals és estable, permanent i eterna com les piràmides”. L’artista va triar el ferro perquè, igual que aquell català universal, és un material senzill, però fort. L’extrem superior del monument s’eleva cap al cel donant a l’obra un sentit de transcendència.

Després de donar a conèixer la iniciativa es va obrir un compte en una caixa de Barcelona per tal que les persones interessades en aquesta causa poguessin dipositar la seva col•laboració. El monument, de ferro, tindria un pes aproximat de 10 tones i una alçada de 14 metres. A més s’havia de pensar en els diners que faltarien i en el suport de la Municipalitat de Rosario, la qual havia d’acceptar-lo i oferir un espai important per a la seva ubicació. El Centre Català es va moure ràpidament i al cap d’uns mesos es van resoldre ambdós problemes. La Municipalitat va oferir un excel•lent lloc al Parque de la Independencia, a més de fer-se càrrec de l’obra civil. La Comissió Catalana dels 500 anys del descobriment d’Amèrica va aportar els diners que hi faltaven. La part tècnica i de disseny de l’obra civil va estar a càrrec dels socis del Centre Català l’enginyer Llorenç Dachs i Tramunt i l’arquitecte Miquel Garrofé. El Monument té una alçada de 13 metres, una amplada de 12 metres, un pis de vianants de 3,50 metres i un pes aproximat de 15.600 quilograms.

El dia 31 de Maig de 1992, l’Intendent (alcalde) de Rosario, Héctor Cavallero, va tallar les cintes. L’acompanyaven el president de la Comissió Catalana dels 500 anys, Pere Pi i Sunyer, que també representava en aquell acte al Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley, el president de l’IPECC, Enric Garriga i Trullols, el secretari general de l’IPECC, Xavier Tudela, i el president del Centre Català de Rosario, Àngel Perella Puig.

L’any 1999, per qüestions de reorganització del Parque de la Independencia, el monument va ser traslladat a la Rambla de Catalunya, essent reubicat en un lloc privilegiat, envoltat d’arbres i davant del riu Paranà. A l’acte de reinauguració hi van assistir Hermes Binner, alcalde de la ciutat, Joan Clos, alcalde de Barcelona i el president del Centre Català de Rosario, Domènec Suñé i Riera, a més de socis i públic en general.

Més informació a: http://www.centrecatala.com.ar/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *