Nº 8 / Octubre 2.014 – Onzé Congrés Internacional d’Estudis Occitans – Aitor Carrera.

 

Catalunya acull
l’Onzè Congrés Internacional d’Estudis Occitans

Del 16 al 21 de juny de 2014 va tenir lloc a la Universitat de Lleida, que ara mateix és l’únic centre d’ensenyament superior de l’Estat espanyol que ofereix una titulació en filologia catalana i occitana, l’Onzè Congrés de l’Associació Internacional d’Estudis Occitans. Aquest congrés va comptar amb un comitè organitzador format pels membres de la Càtedra d’Estudis Occitans i altres investigadors de la mateixa universitat, un comitè científic amb reconeguts occitanistes, un comitè d’honor encapçalat pel mateix President de la Generalitat de Catalunya i el suport de nombroses institucions i entitats catalanes, així com de grups de recerca. Aquesta trobada científica va comptar amb més de dos-cents participants inscrits, dels quals cent cinquanta van presentar comunicacions sobre tots els aspectes imaginables relacionats amb la llengua occitana (la xifra més elevada fins ara en un congrés d’aquestes característiques), en tres tandes paral·leles de tallers de dilluns a dissabte. Hi van prendre part investigadors de més de seixanta universitats de tot el planeta, de setze estats diferents: dels Estats espanyol i francès, però també dels Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, el Canadà, el Japó, Rússia, el Brasil, Bèlgica o els Països Baixos. El congrés va poder disposar d’uns ponents de luxe: Georg Kremnitz (occitanista i catalanista de la Universitat de Viena, que va encarregar-se de la ponència inaugural), Stefano Asperti (de la Universitat de Roma), Joan Veny (de la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans) i Joan-Ives Casanova (de la Universitat de Pau i dels Països de l’Ador).

El programa científic va incloure concorregudes taules rodones sobre la política lingüística de l’occità a Catalunya, la batalla de Muret o les relacions occitano/catalanes al segle XIX, i també diferents homenatges a reconeguts filòlegs desapareguts en els darrers anys com Robèrt Lafont (que va precedir el lliurament del Prèmi Robèrt Lafont de la Generalitat de Catalunya al lingüista Jacme Taupiac, de mans de la Directora General de Política Lingüística, Esther Franquesa), Martí de Riquer (amb la presència de la seua filla, Isabel de Riquer) o l’occitanista britànic Peter T. Ricketts, pilar fonamental de l’AIEO. Entre moltes altres activitats que van dur-se a terme durant la intensa setmana del congrés, destaquem les següents: la inauguració del congrés a càrrec del Rector de la Universitat de Lleida, el Magnífic Senyor Roberto Fernández, i del Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Honorable Senyor Ferran Mascarell; un aperitiu de rebuda que va suposar una iniciació lúdica a les begudes i la geografia dels Països Catalans per a tots els assistents, de la mà de Jaume Piquer; l’exposició Seta, vila occitana de l’artista Xevi Moliner i Milhau; un concert de música aranesa d’Alidé Sans al pati medieval de l’Institut d’Estudis Ilerdencs; una excursió a la Vall d’Aran en què els congressistes van ser rebuts pel Sindic d’Aran al Conselh Generau; un balèti poliglot i nocturn als peus de la Seu Vella de Lleida a càrrec del grup Kaj Tiel Plu o el tradicional banquet final, que incloïa especialitats locals i catalanes.

L‘assemblea general de l’AIEO va servir per tancar el congrés i va suposar que la professora Rosa María Medina (de la Universitat d’Oviedo) prengués el relleu a la presidència de l’AIEO (fins ara ocupada pel professor torinès Walter Meliga), i alhora perquè els congressistes coneguessin la ciutat occitana que seguirà Lleida com a seu del congrés de l’AIEO de 2017: Albi

Aitor Carrera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *