Nº 9 / Novembre 2.014 – Dia de Festa – Acte d’homenatge al President del Cercle Català.

 

Dia de Festa

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-A

El divendres 19 de setembre tingué lloc a Marsella, un esdeveniment extraordinari que reuní a un nombre important de persones al voltant del President del Cercle Català: en Francesc Panyella.

Aquesta modesta cerimònia era destinada a retre homenatge a en Francesc, puix que el 22 d’abril, al Palau de la Generalitat, li fou concedida la Creu de Sant Jordi, una de les més altes distincions que el Govern de Catalunya concedeix a persones que en són mereixedores.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-B

Si en Francesc ha estat considerat digne de rebre aquesta recompensa ha estat gràcies a les accions que ha realitzat en el curs de molts anys a favor de la llengua i de la cultura catalanes. El seu compromís ha estat guiat pel seu lligam sincer, profund i apassionat pel seu país i pels seus orígens Aquest amor li ha donat força i coratge per afrontar moments de la seva vida, dolorosos i tràgics, tot posant el Cercle Català en òrbita i mantenir-li.

Mes si els mèrits d’en Francesc són unànimement reconeguts i apreciats, la nostra reunió té igualment com objectiu de donar les gràcies a aquelles persones que amb els seus testimoniatges brillants i elogiosos, han donat a la candidatura d’en Francesc un pes i una densitat que han afavorit la seva selecció pel jurat català. Voldríem donar les gràcies a tots els que hi han participat.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-C

També volem donar les gràcies a tots els membres del Cercle Català que li han expressat la seva simpatia, sigui per escrit o oralment. No volem ablidar Martina, la Secretària del Cercle, que ha recollit tot un munt d’informacions i ha sabut construir un expedient clar i molt ben estructurat. Fou ella qui transmeté aquesta demanda a en Salvador Milà, diputat al Parlament de Catalunya, el qual s’encarregà de presentar-lo a les instàncies de la Conselleria de Cultura de la Generalitat. Des d’aquí li fem arribar tot el nostre reconeixement.

Expressem la nostra joia pel fet que la família d’en Francesc estigui avui entre nosaltres i sentim profundament l’absència de la Maria, la seva esposa, que per problemes de salut no ha pogut venir.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-D

I aquesta Creu de Sant Jordi? Cert, en Francesc no la porta, ni la portarà al voltant del coll, però li hem demanat que la dugués per tal de que tothom la pugui admirar. Cert, és un bella joia, i al mateix temps té un doble valor simbòlic. D’un costat és la prova que existeix a l‘entorn del Cercle Català tota una xarxa simpàtica i amical que encoratja aquesta acció. D’un altre costat, posa en evidència la influéncia del Cercle Català gràcies a la forta personalitat del seu President.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-E

Despres d’aquesta breu introducció en nom dels membres del Cercle fou ofert a en Francesc un libre que conté les fotografies amb breus comentaris que recullen els moments crucials de la jornada del 22 d’abril. Es tracta de senzills documents d’aficionat, però que són llampegades dels moments viscuts, abans, en el curs de l’acte i durant l’acte de l’entrega de la condecoració.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-H

Després d’això, la Nostra Tresorera, Teresa Cardona llegí el missatge que ens havia enviat en Salvador Milà, el qual es trobava retingut a Barcelona pels debats del Parlament de Catalunya entorn de la consulta del 9 de novembre. La lectura fou seguida de la distribució del contingut de la carta traduida al francès. Salvador Milà en el seu text ens diu la seva «satisfacció i orgull d’haver contribuit des de les seves possibilitats al nombrament d’en Francesc pel reconeixement que es mereix per tota una vida de treball i de fidelitat als ideals socials i nacionals. Dóna les gràcies a en Francesc i a tots els amics de Marsella per la part activa que prenen en la defensa de les llibertats democràtiques de Catalunya».

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-G

L’Antoni Maxiola va prendre el lloc de la Teresa per tal de llegir la carta de l’Alcaldessa de Vallirana, poble natal d’en Francesc, on hi passà la seva infantesa. La senyora Eva Martínez ens feu la sorpresa de venir expressament a Barcelona el dia 20 d’abril a fi de felicitar personalment al seu conciutadà. En la carta ens diu que està dolguda de no poder assistir pel fet que el mateix dia coincideix amb la Festa Major del poble. La senyora Alcaldessa evoca l’evolució del poble de Vallirana cap a un desenvolupament insdustrial. Fa referència a l’exili que la família Panyella ha viscut i de la manera que en Francesc, malgrat la distància ha sabut consolidar els seus ideals socials i catalanistes. Vallirana -diu- ha estat sempre en el cor i en el pensament d’en Francesc.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-F

En Francesc demanà de prendre la paraula, emocionat per tots els testimoniatges de simpatia. Insistí per deixar ben clar que ell no era sol a merèixer la Creu de Sant Jordi i que la volia compartida amb tots els membres del Consell Directiu d’avui i d’ahir, amb els quals realitza la tasca de fer conèixer Catalunya. Ens parlà també de la consulta del 9 de novembre, que ell defensa aferrissadament, puix creu que tot poble té dret a decidir del seu destí.

P.3-4-DiaDeFesta-Novembre14-I

Un piscolabis fou servit tot seguit als participants. El cava i el moscatell era servit generosament i els pastissets tenien gust de tornar-hi. Aquesta festa passava dins d’un estat general d’alegria, i dins del cor, el sentiment de viure uns instants exepcionals. Estàvem satisfets i orgullosos de dir a en Francesc, amb la nostra presència, tot el respecte i l‘admiració que ens inspira.

Ens separàrem amb el desig de continuar la nostra acció tant com podrem i convençuts també que gràcies als nostres petits esforços Catalunya serà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *