Nº 9 / Novembre 2.014 – SUPLEMENT – Retalls d’Història (1933-1953), Setembre 1.938 – Francesc Panyella i Farreras.

Retalls d’Història (1933-1953)

Setembre de 1.938

Des de feia força temps havia entrat en relació amb en Joan Morea, sergent del destacament de l’Aviació republicana que es trobava aquarterat al Lladoner. Era un militant del P.S.U.C; junt amb alguns dels militants, sobretot noies de Vallirana, havíem convingut la possibilitat d’organitzar cada diumenge una sortida pels nens i nenes del poble fins al Lladoner, on gràcies al cuiner de la tropa, i el que havíem obtingut de part del Socors Roig Internacional, podíem organitzar un dinar dominical acompanyat de jocs i d’una tarda a l’aire lliure per tots els marrecs fins els dotze anys. El que fèiem no era cap inversió destinada a guanyar-nos un lloc al cel ni, encara menys, un concepte de caritat cristiana. Era, sobretot, la joia de donar uns moments de lleure i d’alegria a aquell estol de mainada per tal de que oblidessin, al menys en el curs de cada diumenge, que la nostra terra estava assolada per una guerra.

Recordo que moltes mares venien a casa per tal d’inscriure la mainada i quan s’els hi deia que no era necessari que fossin de cap partit, ni membres del Socors Roig Internacional “se’n feien creus”. Aquelles tardes de diumenge eren moments de joia i esplai per a tots els nens i nenes de Vallirana, sense cap distinció. La última vegada que vaig tenir notícies d’en Joan Morea, es trobava en un camp de concentració del Sud de França. Després del setembre del 1939, en que començà la guerra a Europa, en vaig perdre el rastre.

No m’ha estat possible retrobar-lo.

Francesc Panyella i Farreras

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *