Nº 10 / Desembre 2.014 – SUPLEMENT – Retalls d’Història (1933-1953), El Comité d’Ajuda als Intel·lectuals Catalans – Francesc Panyella i Farreras.

Retalls d’Història (1933-1953)

El Comité d’Ajuda als Intel·lectuals Catalans

Entre les diferents i variades formes d’ajuda a la causa de la República durant la guerra civil, organitzades per Partits polítics i Sindicats, a Marsella cal destacar la labor immensa que feu el Comité d’Ajuda als Intele·lectuals Catalans, creat per nombroses personalitats del món cultural occitano/provençal i -sobretot- animat pel Centre Català de la ciutat, el qual era l’encarregat de preparar paquets amb queviures i articles de primera necessitat (com farina, sucre, xocolata, cafè, mongetes, arrós, cigrons, pasta per la sopa, bacallà, pots de llet condensada, galetes, sabó, llaunes de sardines, bidons d’oli i, algunes vegades, tabac, espelmes, …) i enviar-los a les personalitats catalanes que els hi havien indicat des de Barcelona. La crida per ajudar els intel·lectuals catalans fou obra d’en Jorgi Reboul, escriptor i poeta occità, el qual havia dirigit les diferentes delegacions que des de Marsella i Provença havien establert relacions de llarga durada entre les dues contrades (al Museu de Sitges en el llegat d’en Josep Carbonell, responsable de les Relacions Meridionals de la Generalitat Republicana, en queden importants testimoniatges). La Presidència d’aquest Comitè d’Ajut als intel·lectuals catalans, tenia la seva seu a Marsella. El President fou en Peire Rouquette, degà dels Jutges d’Instrucció i catalanòfil eminent que havia traduit i donat a conèixer la literatura catalana a França. Els dos animadors del Comité de Marsella, Jorgi Reboul i Peire Rouquette, els trobem fins a la seva mort al costat de la causa de Catalunya, al llarg del jou de quaranta anys de franquisme. Entre la gent del Centre Català de Marsella, creat el 1918 pels supervivents dels voluntaris catalans que havien vingut a fer la guerra 14-18 al costat dels francesos, o els que havien fugit de Catalunya per la seva oposició a la guerra del Marroc o les grans vagues del 1917 hi trobem, sobretot, simples obrers i menestrals: sabaters, manyans, fusters, electricistes, mecànics, etc.

El nostre amic Pere Grau, soci del Cercle Català de Marsella i professor a la Universitat de Montpeller, va heretar i classificar els Arxius d’en Peire Rouquette, entre els documents dels quals hem trobat cartes d’agraïment de nombrosos intel·lectuals catalans, Carles Riba, Francesc Trabal, Salvador Guasch, etc. donant les gràcies per l’ajuda rebuda.

En els arxius esmentats, i com a continuació de la posició del senyor Peire Rouquette al costat de la Catalunya aprimida, també hi hem trobat cartes d’en Pompeu Fabra, d’en Josep Carner, d’en Pau Casals, Albert Manent, Fèlix Cucurull, etc., moltes des de l’exili. El senyor Peire Rouquette, junt amb un nodrit estol d’intel·lectuals occitano/provençals, els hem tingut al costat de Catalunya en tots els grans moments en que calia denunciar al món democràtic les detencions arbitràries, les tortures, els consells de guerra, els afusellaments i el genocidi contra la llengua i la cultura catalanes.

Francesc Panyella i Farreras

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *