Nº 10 / Desembre 2.014 – El Born. Un viatge al passat, un passat històric – Lluïsa Goberna.

EL BORN
Un viatge al passat,
un espai històric
Si no podem tirar enrere la història,
sí que podem fer tot el possible
per no oblidar-la
Albert Garcia-Espuche, 2009
Per Lluïsa Goberna El Born ens dóna la benvinguda després d’uns anys de
controvèrsia entre institucions i entitats pel seu ús en un futur.

Es va parlar de fer un equipament per al barri, que fos seu de la Facultat d’audiovisuals i, per últim, de fer la Biblioteca Provincial, de la qual per fi es va aprovar el projecte. Quan es van iniciar les obres es van trobar en el subsòl les restes arqueològiques en tan bon estat que es van parar les obres per assegurar la preservació del jaciment que és únic a Europa per les seves dimensions i conservació, així com per la cronologia i la documentació notarial que s’ha conservat.

-000

Actualment convertit en Born Centre Cultural, es pot veure i viatjar a la Barcelona del 1700 a través del jaciment arqueològic i d’una interessant exposició permanent, “Barcelona 1700. De les pedres a les persones”, a la Sala Villarroel del mateix centre, on es visualitza i s’explica amb detall com vivien els habitants de la ciutat en aquella època per mitjà dels objectes trobats a les excavacions i l’extensa documentació conservada, que donen fe dels costums dels seus ciutadans.

Detalls de la exposició permanent, “Barcelona 1700. De les pedres a les persones"

Detalls de la exposició permanent,
“Barcelona 1700. De les pedres a les persones”

-002
Detall de la exposició "Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714"

Detall de la exposició “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”

Per a l’acte inaugural es va presentar una interessantíssima i molt ben dissenyada exposició temporal (fins al setembre de 2014), amb el títol “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”, (aquesta frase figurava en la bandera del regiment de Guàrdies Catalanes), a la Sala Casanova del Centre, on es relata a través de personatges i audiovisuals el setge del 1714 d’una forma molt didàctica i representativa de les dues forces; la de Felip V i la catalana.

Detall de la recreació del Setge del 1714, que es troba a la exposició temporal “Fins a aconseguir-ho!”

Detall de la recreació del Setge del 1714,
que es troba a la exposició temporal
“Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”

Una explicació del setge pas a pas vist des dels dos bàndols enfrontats. És una exposició molt recomanada perquè es representen d’una forma molt viva els escenaris dels fets del 1714, com va ser devastada la ciutat i es van perdre les llibertats a Catalunya.

En l’espai del jaciment es poden veure diversos carrers com el dels “Corders de viola”, que deu el seu nom als molts fabricants de cordes de guitarres i violes que hi havia. L’antic Rec Comtal, la canalització que portava l’aigua del riu Besòs (s.X). Diverses cases, com la “Casa de la Neu”, anomenada així perquè va ser un centre de distribució de gel, i la “Casa Boxadors”, un dels habitacles més grans del jaciment on es destil·lava aiguardent.

-004 -005
Panoràmiques del jaciment, amb les restes de les “Cases de la Neu i Boxadors” al fons
Antic Rec Comtal

Antic Rec Comtal

Durant tot el recorregut del jaciment es poden veure uns plafons on es pot llegir i visualitzar amb imatges la història de Catalunya i principalment del Born, exposats cronològicament, des del segle XIV fins al XVIII.

Es relata sobretot la història del mercat; tot un símbol. Va ser el primer edifici amb arquitectura de ferro i vidre a Barcelona, projectat per Josep Fonseré el 1871, que s’inspirà en els mercats que s’havien construït a França. Va ser pioner d’aquesta estructura metàl·lica, per altres posteriors com el de Sant Antoni (1882). El 1971, amb la construcció d’un nou mercat central a la Zona Franca, va suposar el tancament del mercat del Born. Tots els fets històrics, el jaciment, totes les etapes que va viure aquest antic mercat, la Barcelona del 1700, la memòria dels fets del 1714, està explicat amb gran detall perquè el visitant pugui conèixer la història d’aquest espai singular, històric i amb un ric patrimoni cultural.

Al Born Centre Cultural s’hi fan nombroses activitats:visitesguiades, itineraris, jocs, música, tallers, arts escèniques, literatura, entre d’altres.Tot un ventall d’activitats per a tots els públics i que vol ser un referent cultural per la Barcelona que mira cap al futur tenint cura del seu passat.

Antic mercat del Born

Antic mercat del Born

Publicat al nº 29 (desembre 2.013) del Cartulari de la Catalunya Comtal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *