Nº 1 / Gener 2.015 – El poble de Catalunya vol decidir el seu futur en llibertat – Salvador Milà i Solsona.

 

El poble de Catalunya vol decidir el seu futur en llibertat

El diumenge dia 9 de novembre el poble de Catalunya va protagonitzar la mobilització més gran de la seva història, i segurament una de les més grans d’Europa. Més de dos milions tres-centes mil persones, identificades una per una amb el seu document d’identitat o passaport, –majoritàriament al territori català, però també arreu del món- van participar de forma pacífica  en un acte de participació política i mobilització ciutadana sense precedents, de  forma auto-organitzada des de la societat civil –ANC, Omnium Cultural i els milers d’entitats que participen en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir- i amb el suport  explícit de la majoria de partits amb representació al Parlament de Catalunya i del mateix govern de la Generalitat, però amb l’oposició expressa i activa del Govern i dels Tribunals de l’Estat espanyol, que ho volien prohibir, impedir com fos….

En el mateix acte, milions de catalans i catalanes van signar una denúncia adreçada a les institucions europees, posant de manifest que el govern de l’Estat espanyol impedia l’exercici dels drets democràtics més fonamentals, i en concret, el de que el poble català pogués expressar-se lliurament sobre quin volia que fos el seu futur institucional i polític en relació a l’Estat espanyol i a Europa.

Del 9-N n’ha sortit un mandat clar per les forces polítiques democràtiques  per la Generalitat de Catalunya: cal posar-se a treballar de forma unitària, per fer realitat un referèndum o consulta legalment vinculant, per tal que Catalunya sigui reconeguda com a entitat sobirana i seguir alhora un procés constituent, en que es pugui debatre com volem que sigui aquesta Catalunya del futur, en els aspectes institucionals –tipus de relació amb l’Estat espanyol, o independència- però també en els aspectes  socials, econòmics, ambientals i de participació política i democràtica.

Ben segur que per obrir aquesta nova etapa, cal passar per les urnes quan abans.  La qüestió és si aquestes properes eleccions al Parlament de Catalunya, que ben segur seran dins l’any 2015, han de ser merament “plebiscitàries”, és a dir si ens podem “saltar” un pas i convertir unes eleccions parlamentàries en un “referèndum” encobert, en que més que un parlament i un govern es voti les candidatures en clau d’una única qüestió “independència sí o no”…. Per algunes forces polítiques, començant per l’actual President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, això vol dir una llista única encapçalada per ell mateix i formada per “personalitats” polítiques, del món de la cultura, de l’economia, amb aparent “neutralitat”…

Per d’altres forces polítiques catalanes, especialment d’esquerres, d’aquestes eleccions n’ha de sortir un Parlament que disposi d’una amplia majoria transversal –de forces de dretes, de centre, d’esquerres- que molt majoritàriament doni suport al referèndum i faci tot el que calgui davant la resta de forces polítiques i les institucions de l’Estat espanyol i de la Unió europea per fer-ho possible, però alhora cal que s’elegeixi un govern  que tingui un programa ben definit per acabar amb les polítiques de la mal anomenada “austeritat” que han reduït al mínim els serveis sanitaris, educatius, assistencials… que atengui als centenars de milers de famílies catalanes amb algun o tots els membres a l’atur, que no reben cap prestació.

En definitiva; hem de decidir democràticament la llibertat del país, alhora que fem possible el benestar i la llibertat de tots i totes, començant a dibuixar un país socialment més just, amb més cohesió social, amb un medi ambient i uns recursos naturals preservats. Sense oblidar  passar comptes amb la corrupció política, retornant el poder de decisió i de control a la ciutadania.

Salvador Milà i Solsona
Diputat al Parlament de Catalunya
Grup parlamentari ICV-EUiA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *