Nº 4 / Abril 2.015 – Setembre, eleccions – El camí de la CUP cap a la independència pas a pas.

 

El camí de la CUP cap a la independència pas a pas

La formació anticapitalista proposa la Declaració Unilateral d’Independència l’endemà de les eleccions del 27-S

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat el seu full de ruta cap a la independència, on planteja els passos que cal seguir des d’ara fins les eleccions del 27 de setembre i defineix com s’hauria de crear el nou estat si les formacions independentistes sumen la majoria del parlament català. La formació precisa que el primer pas sigui la Declaració Unilateral d’Independència l’endemà mateix del 27-S. Vegem pas a pas quina és la proposta de la CUP.

-Majories parlamentàries per impulsar la independència: com és lògic, la CUP es proposa d’aconseguir majories al parlament per a executar el seu full de ruta, que inclou la DUI, la desconnexió, el procés constituent i la posada en marxa d’un programa d’emergència social, entre més.

-Proclamació de la independència: la primera acció del parlament, l’endemà de les eleccions, serà la proclamació d’una Declaració Unilateral d’Independència.

-Mesures d’urgència social: també l’endemà de les eleccions, la CUP proposa un programa d’emergència social que prioritzi l’aturada dels desnonaments, dels acomiadaments i de les retallades i les privatitzacions per sobre del pagament del deute; així que la gestió pública de tot l’ensenyament, la sanitat, justícia, obra pública i que instauri la Renda Garantida Ciutadana. En aquest sentit, la CUP inclou l’impuls de consultes populars sobre qüestions claus en la propera legislatura com la priorització de la cobertura de necessitats socials per sobre del pagament del deute, o per revertir les privatitzacions.

-Desconnexió amb l’estat espanyol i la Unió Europea: impulsar un procés de desconnexió nacional i popular amb l’estat espanyol i la Unió Europea sobre la base de la suspensió de l’aplicació de tota la legislació estatal i de la Unió Europea lesiva per les classes populars. En aquest sentit, la CUP concreta que s’hauria de crear la hisenda pública catalana i construir una caixa de resistència per un nou model de relacions socials i econòmiques que permetin superar les formes d’organització capitalistes.

-Acció internacional: Adoptar accions per assolir el reconeixement internacional. Això implica obrir aquest objectiu més enllà dels països de l’àmbit d’aliances de la UE i l’OTAN. A part del reconeixement del procés d’autodeterminació, l’acció internacional ha de perseguir també poder assolir el finançament necessari per garantir «el funcionament del país» entre les eleccions plebiscitàries i la proclamació de la independència.

-Negociació amb l’estat espanyol: Superats tots aquests passos, s’obrirà un procés de negociació amb l’estat espanyol per acordar qüestions relatives, per exemple a funcionaris de l’administració espanyola, repartiment dels recursos de la Seguretat Social; repartiment del patrimoni d’acord amb allò aportat per la classe treballadora catalana; delimitació de fronteres, el respecte a la unitat de la llengua (denominació, educació, espai comunicatiu) o el dret de decidir dels Països Catalans. Si no hi ha acord i l’estat espanyol no reconeix la República catalana, els mecanismes d’unilateralitat seguiran funcionant per forçar l’estat a negociar.

Una assemblea per la redacció de la Constitució.

El document aprovat per la CUP també inclou com s’ha de dur a terme el procés constituent. A partir del poder local, la formació proposa que es creï una assemblea constituent que s’encarregui de redactar la constitució de la república catalana. Càrrecs electes locals i representants de base escolliran els representants de l’assemblea constituent, que seran el responsables dels debats constituents. La redacció de la nova constitució també contempla la participació popular.

Hem cregut que era convenient d’informar, el més àmpliament possible, als lectors del nostre modest butlletí, sobre els programes que presenten els partits catalans cara a les eleccions anunciades pel proper 27 de setembre. Hem demanat la col·laboració de CiU, ERC, I.C.Verds i la CUP. A partir d’abril i a mesura que els rebrem, hi haurà una plana dedicada a la contesa electoral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *