Nº 5 / Maig 2.015 – SUPLEMENT – Retalls d’Història (1933-1953), 15 d’octubre del 1940 – Francesc Panyella i Farreras.

 

Retalls d’Història (1933-1953)

15 d’octubre del 1940

Quan vaig arribar al cafè que hi havia a la cantonada de la plaça petita amb aquell carrer costerut de Perelada que anava fins a la plaça gran, la mestressa de la casa m’agafà pel bras i em digué d’entrar cap a la cuina. Tenia els ulls plorosos.

Si bé només del febrer del 1939 vivíem a Perelada, sabíem que aquell cafè petitó era el de la gent d’esquerra. I allí, vulguis o no vulguis, ens hi trobàvem amb els amics. Uns tenien el pare a la presó, els altres, a França. Un o dos els hi havien afusellat els franquistes. Altres havien perdut familiars a la guerra, del costat de les forces de la República.

– “Sisquet, em digué la mestressa, ves cap a casa i diràs a la teva mare que aquesta matinada han afusellat al President Companys”. I es posà a plorar. Era el 15 d’octubre del 1940.

Francesc Panyella i Farreras

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *