Nº 5 / Maig 2.015 – Opinions de Til Stegmann.

 

Til Stegmann

Un amic de Catalunya

«Per assegurar el futur de la cultura catalana no hi ha altre remei que separar-se d’Espanya»

Stegmann05El catedràtic alemany de filologia romànica Til Stegmann adverteix que per «assegurar el futur de la llengua, cultura i nació catalanes, no hi ha altre remei que separar-se d’Espanya ». Un fet, diu, que ell ha pogut expressar sempre sense «autocensura» pel fet de no ser espanyol. L’escriptor germànic assegura a més que «la majoria d’alemanys tenen consciència que Catalunya no és Espanya» i sobretot que «els catalans no volen ser part d’Espanya».

L’estudiós de les llengües considera que «els europeus s’estan adonant lentament que Catalunya vol ser independent» tot i que «els costa d’acceptar-ho, subratlla. «Tenen la visió monolítica d’Espanya i que Catalunya se separi no té bona premsa, però ho van acceptant perquè si és una decisió democràtica no tenen altre remei que acceptar-ho» explica.

En una entrevista a Ràdio Terra, Stegmann ha recordat que fa dos anys Catalunya no era notícia a Europa, i en canvi ara «arriben dies on en un sol dia set o deu diaris alemanys parlen de Catalunya». «Això no ho havia vist mai», sentència. Pel que fa a episodis com la censura patida per l’escriptor Sánchez Piñol per part de l’ambaixador espanyol a Alemanya, Stegmann creu que «els espanyols haurien de tenir interès a evitar censures antidemocràtiques».

Til Stegmann ha passat pels micròfons de Ràdio Terra amb motiu del seu viatge a Catalunya on es troba presentant el seu darrer llibre, «Ambaixador de Catalunya a Alemanya» (Pagès Editors) que presentarà a diferents poblacions del Principat com Reus, Tortosa, Barcelona, Vic, Berga o Figueres.

«Seria ambaixador amb molt de gust».

Stegmann es mostra esperançat amb la independència i reconeix que seria la seva «alegria» sobretot si els catalans «es posen a treballar per fer un nou país intentant fer una cosa que sigui una mica millor». «Si Catalunya és una mica millor que els països del voltant ja s’haurà fet molt» etziba.

Preguntat sobre si li agradaria ser ambaixador, respon: «Si m’ho demanen i em donen un DNI català per poder ser ambaixador amb molt de gust ho faria».

Una vida dedicada a la projecció catalana a l’exterior.

L’erudit repassa el seu darrer llibre, la seva dilatada trajectòria en favor de la divulgació de la llengua i cultura catalanes a Europa a través d’anècdotes i aventures ja que aquesta ha estat, diu «una feina molt agradable». Stegmann ha dedicat la seva vida a la internacionalització de la cultura catalana impulsant les Setmanes Catalanes a Berlín i fundant l’Associació germanocatalana, la Revista d’Estudis Catalans, l’Oficina Catalana de Frankfurt i la Biblioteca més gran del Centre d’Europa, la Goethe-Universitat de Frankfurt, que té desenes de milers de llibres en català.

La seva càtedra a la Universitat de Frankfurt, a més, és coneguda per ser la creadora d’un projecte anomenat Eurocomp, d’intercomprensió de llengües romàniques, on insta a oblidar-se de la por i convèncer-se d’això tan bonic que és obrir-se a altres llengües. Gràcies a aquesta extensa trajectòria ha estat guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat, el Premi Ramon Llull (2007) i el Premi Pompeu Fabra (2008) entre altres.

Stegmann és autor de diversos llibres, com el «Decàleg del catalanoparlant», «Catalunya i els Països Catalans», una antologia de la Nova Cançó, «Catalunya vista per un alemany», una antologia de la poesia catalana del segle XX.

Publicació Ràdio Terra

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *