Octubre / Desembre 2.017 – Le disque «La Sardana, camí de la UNESCO» un bon cadeau pour Noël / El disc ‘La Sardana, camí de la UNESCO’, pot ser un bon regal per al Nadal

Le disque
«La Sardana, camí de la UNESCO»
un bon cadeau pour Noël

La Sardane a entrepris un long chemin pour être reconnue comme Patrimoine Culturel Immatériel de l’Humanité ce qui, si tout va bien, devrait se conclure dans un délai de deux à quatre ans, coïncidant avec l’annonce des villes Capitales de la sardane pour 2019 et 2020. La Confédération «Sardaniste» de Catalogne a rendu publique une nouvelle initiative pour contribuer à l’élaboration du dossier de promotion, ainsi qu’à son financement, pour que cette danse populaire obtienne le maximum de chances auprès de L’UNESCO. Il s’agit du disque «La sardane cami de l’UNESCO» qui offre une sélection de sardanes et de pièces pour cobla interprétées habituellement au cours des finales du concours «La sardana de l’any». Il s’agit d’un CD qui comporte 11 titres : la sardane Cala Romana, de Tomàs Gil i Membrado; la polka Trio d’oiseaux, de Jules Pillevestre; le poème symphonique pour cobla et orchestre L’Aplec, d’Agustí Borgunyó; le poème symphonique La processó, de Xavier Pagès et la sardane Somni, de Manel Saderra i Puigferrer. L’édition de ce CD faite sous l’impulsion de la Confédération Sardaniste de Catalogne inclut une large explication sur les procédures à suivre, pour être reconnu en tant que Patrimoine Immatériel, ainsi que de très nombreuses données sur l’importance des actions à entreprendre pour rehausser la grandeur du collectif «sardaniste» en Catalogne.

Dans l’article, le président de la «Confederació Sardanista de Catalunya» Joaquim Rubacado explique à Tornaveu que le projet d’éditer ce disque est venu de la nécessité de financer le rêve d’obtenir cette haute récompense pour le patrimoine «sardanistique» du pays. Et comme le chemin est long et coûte cher nous avons pensé à réutiliser les enregistrements existants faits au cours des différentes finales des concours «La Sardana de l’Any».

À la question : Qu’elle est la finalité de cette candidature ? le président répond : C’est sûr qu’il faut être patients, nous travaillons avec un délai de deux à quatre ans conscients que tout dépendra également de la situation politique en Catalogne. Nous allons essayer de présenter cette candidature conjointement avec la France et Andorre, nous avons des contacts avec ces deux états, ce pourrait être une voie pour accélérer le processus tout en tenant compte que pour l’instant nous sommes soumis à l’état espagnol…..

….. Vous pouvez acheter le CD auprès de la Confédéracio Sardanista de Catalunya au prix de 10 euros en envoyant un courrier éléctronique à info@conf.sardanista.cat.

El disc
‘La Sardana, camí de la UNESCO’
pot ser un bon regal per al Nadal

La Sardana ha iniciat un llarg camí per convertirse en Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, que si tot va bé, podria concloure en un termini d’entre dos i quatre anys. Coincidint amb l’anunci de les Capitals de la Sardana del 2019 i el 2020, la Confederació Sardanista de Catalunya ha fet pública una nova iniciativa per contribuir al finançament de l’elaboració del dossier i la promoció necessària perquè aquesta dansa popular obtingui el reconeixement màxim de la UNESCO. Es tracta del disc ‘La Sardana, camí de la UNESCO’, que ofereix una selecció de sardanes i peces per a cobla interpretades durant les finals del concurs de La Sardana de l’Any. El CD conté 11 títols diferents: La sardana Cala Romana, de Tomàs Gil i Membrado; la polka Trio d’oiseaux, de Jules Pillevestre; el poema simfònic L’Aplec, d’Agustí Borgunyó; el poema simfonico-coblístic La processó, de Xavier Pagès o la sardana Somni, de Manel Saderra i Puigferrer. L’edició és de Picap, amb l’impuls de la Confederació Sardanista de Catalunya, i també inclou una àmplia explicació sobre els procediments que cal seguir per a l’obtenció d’aquest reconeixement de Patrimoni Immaterial i una munió de dades sobre la importància de la sardana per tal de realçar la magnitud del col·lectiu sardanista a Catalunya.

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, explica a Tornaveu que el projecte d’editar aquest disc sorgeix “de la necessitat de finançar econòmicament la il·lusió d’obtenir el més alt reconeixement per al patrimoni sardanístic del país, perquè el camí que cal recórrer és llarg i costós en tots els sentits”. És per això que la Confederació va pensar que podria aprofitar les gravacions que ja s’havien fet en les audicions dels premis de la Sardana de l’Any per obtenir recursos econòmics i alhora difondre aquest patrimoni entre la població: “Amb un cost relativament baix, podem aconseguir ingressos per a la candidatura a la UNESCO i alhora projectar la qualitat artística excel·lent de la nostra sardana”, afegeix Rucabado.

Quins terminis té aquesta candidatura? El cert és que cal ser pacients, tal com assenyala el president de la Confederació Sardanista: “Treballem amb un marge d’entre 2 i 4 anys, conscients que tot plegat també dependrà de la situació política de Catalunya, i de si es fa finalment una candidatura internacional amb França i Andorra”. Rucabado reconeix: “Ja tenim contactes amb aquests dos estats, que podrien ser una via per accelerar el procés, tenint en compte que a hores d’ara ens trobem sotmesos a l’Estat espanyol”. En qualsevol cas, els seus impulsors segueixen treballant per tenir a punt com més aviat millor el dossier per presentar la candidatura sardanística.

A més de diners, també els cal projecció. I en aquest sentit, en Joaquim Rucabado remarca l’acció de patrocini dels supermercats Bonpreu-Esclat, que ha proporcionat a la Confederació pancartes mòbils sobre la candidatura de la Sardana, que s’exhibeixen durant les jornades i activitats relacionades amb aquesta dansa arreu del país.

Podeu comprar el CD ‘La Sardana, camí de la UNESCO’ a través de la Confederació Sardanista de Catalunya al preu de 10 euros, enviant un correu electrònic a info@conf.sardanista.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *